"Законът "Магнитски" е много тежък, той действа като закона на доминото. Обхваща не само хората около кръга Пеевски, Божков, Желязков, а обхваща и техните близки, техните бизнес партньори, но много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари". 

Това обясни днес пред БНТ българският журналист от Чикаго Симеон Гаспаров, който следи изкъсо ситуацията с наложените вчера US санкции на тримата българи. Санкциите са наложени от подразделение на щатското Министерство на финансите, съгласно глобалния закон "Магнитски" и представляват най-внушителното действие по този текст  в историята на неговото съществуване. 

"Ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции", обясни днес пред националната телевизия Гаспаров. 

По думите на журналиста не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

"Този закон не засяга България, той е добър за България, защото тези пари ще бъдат върнати на хората, на България. С тях ще се построят детски градини, училища, ще се раздвижи икономиката"

Според него в процентно отношение това е безпрецедентен случай - защото в Китай са четирима бизнесмени, а в България - трима. И независимо дали е Байдън, или Тръмп - това е щяло да се случи.

"Аз мисля, че тези санкции дават зелена светлина на българските институции да не се притесняват, а да действат. Има закони, има европейска Конституция, има българска Конституция. Затова ги има тези закони, за да се действа по тях", каза журналистът.

Вчера подобна теза - че санкциите ще засегнат авоарите и свързаните лица на тримата санкционирани по целия свят - изрази и бившият зам.-министър на икономиката и управляващ директор на Expat Capital Никола Янков. 

"Според разпоредбите на европейското законодателство срещу пране на пари, транспонирано и в българския ЗМИП, никоя лицензирана финансова компания - ОСОБЕНО БАНКА - не трябва да обслужва повече тези хора и свързните с тях физически и юридически лица. Нотариусите също трябва да отказват да изповядват техни сделки. Техните преводи и средства могат да бъдат блокирани до доказване на ясен произход и платени данъци, а сметките им трябва да бъдат закрити. Кредитите им могат да бъдат обявени за предсрочно изискуеми. Контролът върху прилагането на ЗМИП се осъществява от ДАНС, а когато касае търговски банки, това става в сътрудничество с БНБ", написа Янков във Фейсбук. 

Според него, това означава, че и свързваните с тези лица кредити от ББР, могат да станат предсрочно изискуеми. Това обаче зависело от ръководствата на ББР и БНБ. 

Изводът - Пеевски, Божков и Желязков са практически изолирани от световната финансова система.