Бившата българска вицепремиерка Илияна Цанова е назначена за зам. генерален директор на Генералната дирекция по бюджета в Европейската комисия.

Това съобщи зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

От 1 септември Цанова ще отговаря за вземането и отпускането на заеми и други финансови дейности на бюджетната дирекция на Комисията. Тя има 20 години опит в международното развитие и инвестиционното банкиране, в ръководството, както и отлични преговорни умения, което я прави много подходяща за работа със средствата за икономическото възстановяване на ЕС след пандемията, изтъкват от ЕК.

Оттам припомнят, че Цанова е била зам. изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и на различни ръководни длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие. (ЕБВР). В момента сънародничката ни е председател на надзорния съвет на дружеството „Софкънект“. 

Илияна Цанова бе на два пъти служебен вицепремиер на България. Тя бе част от служебните правителства на Марин Райков през 2013 г. и на Георги Близнашки през 2017 г. Първия път Цанова бе и министър по управление на еврофондовете.