Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря временно процедурата по отдаване на синеморския плаж Велека на концесия след обжаване от страна на сегашния наемател, чийто договор изтича чак следващата година. Според КЗК от Министерство на туризма са издали немотивирано предложение за отдаването на концесия, прието после от Министерския съвет с постановление.

Както Клуб Z писа, наемателят на ивицата "Уиндис" оповести публично намерението си да жали решението на МС като взето в "12 без 5" в последните дни на кабинета "Борисов 3". То предвиждаше предсрочно прекратяване на договора, сключен през декември 2020-а и с давност ноември 2022 г., т.е. за два сезона. 

Вземайки решението за отдаване на плажа на концесия, от министерството използваха стандартната формулировка при всеки един такъв търг - осигуряване на водно спасяване, медицинското обслужване, санитарно-хигиенно поддържане и пр. От МТ се обосноваха с това, че договор за наем може да бъде предсрочно прекратен при намиране на концесионер. В случая - за 15 години.  

Въпросът обаче бе, че такова обезпечаване има и сега. За сегашния стопанин тази обосновка на ресорното министерство е "немотивирана, необективна и подвеждаща", защото към момента от "Уиндис" осигуряват всички тези дейности и то върху целия плаж. От дружеството се позовават и на член от Административнопроцесуалния кодекс, в който се посочва, че трябва да има "фактически и правни основания за издаване на акта", в случая решението на МС, и то трябва да е мотивирано.

Така от "Уиндис" изброяват, че нуждите, описани в решението на МС всъщност отдавна са обезпечени, а дружетсвото е започнало и активна подготовка за настоящия летен сезон. Осигурен е свободен и безплатен достъп на посетителите, ползване на не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно и безплатно разполагане на плажните принадлежности, водно спасяване, здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенно поддържане и др.

Решението на бившия вече кабинет е взето в началото на подготовката за сезон 2021 г., "с което създава реални предпоставки за увреждане на интересите" на "Уиндис" - пише още в решението на комисията в частта с излагането на жалбата.

"Това се дължи на несигурността от това дали договорът за наем ще бъде изпълнен за целият му срок (11.11.2022 г.), тъй като подписването на договор за концесия е изрично предвидено като основание за прекратяване на договора за наем. В момента дружеството извършва допълнителна ремонтна дейност, което прави така започната инвестиция изключително рискова. Предстои подновяване на ежегодния договор с община Царево за сметоизвозване, както и подновяване на договор с ВиК Бургас ЕАД за извозване на отпадъчните води от резервоара. Всичко това предполага влагането на значим финансов ресурс в условие на несигурност, създадена именно от държавата-концедент".

От "Уиндис" посочват още пред регулаторния орган, че дружеството заплаща годишна наемна цена в размер на 14 050 лв. лева без ДДС (16 860 лв. с ДДС), а посочената сума се индексира ежегодно в съответствие с инфлационния индекс и за 2021 г. възлиза на 15 462 лв. В същото време изтъкват, че концесионната такса, според решението на МС е в по-нисък размер от заплащания до момента наем - с почти 2000 лв. - 1832 лв. или с около 13%. 

От министерството са дали своето становище по въпроса, изтъквайки, че са взети предвид само аргументите на жалбоподателя и към жалбата не са приложени никакви доказателства в подкрепа на искането за спиране на процедурата по отдаване на концесия.

КЗК обаче посочва в заключение:

"Следва да се има предвид, също така, че недопускането на нарушаване на основни принципи на закона, като тези на публичност, прозрачност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, се гарантира в необходимата степен с налагането на временна мярка. Забавянето с оглед отстраняването на предполагаеми пороци в обжалвания административен акт, би нанесло много по-малки вреди, както на концедента, така и на заинтересованите участници, включително и на обществения интерес, отколкото допускането на провеждането на една евентуално незаконосъобразна процедура".

Припомняме, че след като случаят нашумя и близо 9500 граждани се включиха в защита на наемателя, от Министерство на туризма излязоха със специално изявление по повода - на 10 май, два дни преди президентския указ за назначаване на служебното правителство, т.е. министър все още е Марияна Николова. Оттам посочиха, че едва ли не нямало по-прозрачна процедура от тази по отдаването на плаж на концесия, а ако от "Уиндис" искали - можели да участват в нея - "а не в петиция чието изпълнение не е сигурно".

По по повод на по-ниската концесионна такса от наемната такава, заявиха, че „минималното обявено концесионно възнаграждение е близко до наемната цена, която е определена при стартиране на наемната процедура. Следва да се вземе предвид, че обявеният за концесия обект е променен и доста по-малък от обекта, отдаден под наем (Стар обект – 57 659 кв.м, нов обект  - 42 728 кв.м)". 

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред ВАС.