И Централната избирателна комисия (освен законът) опроверга лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в твърденията му относно отчитането на гласовете от машинния вот.

Вчера Борисов публикува - този път на запис - 10-минутно видео от поредната си среща с младежи от ГЕРБ, в което те хвалят постиженията на правителството му. А той самият повтаря как изборите ще бъдат манипулирани - пак заради машинния вот, като прибави нов аргумент. По думите му при машинното гласуване за отчитане на резултатите се разчита само на протокола от самата машина, а не се изчисляват гласовете според отбелязаното в разписките, които устройството пуска, а избирателите на свой ред поставят в кутия.

Както Клуб Z писа, всъщност при преброяването на бюлетините, подадени чрез машина, няма промяна - контролните разписки и преди, и сега, служат за потвърждаване на броя на гласовете, подадени чрез устройство, а не за кого са подадени. За разпределението на машинния вот по партии и кандидати се разчита на машинния протокол. Новото с последните изменения на Изборния кодекс, направени от 45-ото Народно събрание е, че машинният протокол ще се прикрепя към основния прокотол на секционната избирателна комисия, а няма да се преписват данните на хартия, за да се отчете изборният резултат. Това бе направено именно, за да се улеснят членовете на секционните комисии, като за вота на 4 април имаше брожения, че данните са толкова много, че ще се забави излизането на резултатите, а протоколите ще са пълни с грешки.

Въпреки всичко това обаче, убеден в правотата си, вчера Борисов поръча на млади IT специалисти в партията да следят за прогнозираните от него проблеми.

Днес гост в студиото на Нова тв бе зам.-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева. Попитана за страховете на Борисов, и Матева разясни:

"Контролните разписки няма да се броят, но е така, откакто е въведено машинното гласуване - от 2014 г. насам. Те не носят глас, гласът е в машината. И данните са от флашпаметта, а разпечатването на протокола е втора проверка", заяви Матева.

Иначе, както е известно, ГЕРБ бе партията въвела машинното гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната. Избирателите обаче все пак можеха да изберат как искат да гласуват - с устройство или с хартия. С последните изменения в ИК обаче машинният вот стана задължителен, а хартията - изключение при форсмажорни обстоятелства. Въпреки че се обявяват за поддръжници на машинния вот, депутатите от ГЕРБ внесоха жалба до Конституционния съд.