Председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер подкрепи оценката на евродепутатите от ГЕРБ-СДС за ситуацията в България, която те изразиха в писмо до свои колеги и еврокомисари. Вебер добави, че наблюдава с голяма загриженост развитието на събитията в България и подчерта, че е нужна геополитическа предвидимост на всяка страна член на ЕС.

Това гласи съобщение, изпратено от пресцентъра на ГЕРБ до медиите, придружено със снимки от разговор "на крак" - според кадрите - с Вебер. Според партията той е коментирал и смените в службите за сигурност в България, като "изрази учудване от това, че служебното правителство премахва от постовете им точно тези хора, благодарение на които е разкрита шпионска мрежа в полза на Русия".

Преди ден евродепутатите от партията на Бойко Борисов се оплакаха в писмо до Брюксел за действията на служебния кабинет, а сега явно са повторили опасенията си пред Вебер, защото съобщението продължава с това, че са изразили "тревогата си от методите на работа на служебното правителство, което действа като предизборен щаб на президента Румен Радев". Не е пропусната и "комунистическата риторика", в която обвиняват лично министъра на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков, който използвал "език на омразата, определяйки граждани като “бивши хора”. Вебер засега не е съобщил от свое име за срещата и изразените на нея позиции - както често правеше и преди в защита на ГЕРБ, например по време на протестите срещу третия кабинет "Борисов" миналото лято.

Междувременно лидерът на партията Бойко Борисов публикува - този път на запис - 10-минутно видео от поредната си среща с младежи от ГЕРБ, в което те хвалят постиженията на правителството му. А той самият повтаря как изборите ще бъдат манипулирани - пак заради машинния вот, като прибави нов аргумент. По думите му при машинното гласуване за отчитане на резултатите се разчита само на протокола от самата машина, а не се изчисляват гласовете според отбелязаното в разписките, които устройството пуска, а избирателите на свой ред поставят в кутия. Всъщност при преброяването на бюлетините, подадени чрез машина, няма промяна - контролните разписки и преди, и сега, служат за потвърждаване на броя на гласовете, подадени чрез устройство, а не за кого са подадени. За разпределението на машинния вот по партии и кандидати се разчита на машинния протокол. Промяната сега е, че той ще се прикрепя към основния прокотол на секционната избирателна комисия, а няма да се преписват данните на хартия, за да се отчете изборният резултат. Борисов поръча на млади IT специалисти в партията да следят за прогнозираните от него проблеми.