Министерството на финансите ще направи още една проверка на фактите и обстоятелствата, при които настоящият и назначен от служебния министър шеф на НАП - Румен Спецов, е продал своята компания на малоимотно лице. 

Фирмата "Гранекс Трейдър" е една от онези, които "светнаха" при проверката на компании с неизплатени задължения към хазната. Става дума за около 1,1 млн. лв. без лихвите. Това е именно компанията на Спецов, която обаче той продава във времето, в което тя не е била сред длъжниците. 

Именно това е причината, поради която Асен Василев не приема, че Спецов е извършил нещо неморално. 

Вчера обаче, бившият депутат от БСП и бивш заместник-министър на финансите Георги Кадиев заяви, че когато НАП е започнала ревизията на дружеството на Спецов, той все още е бил директор. Тоест - твърдението на Кадиев е, че Спецов е решил да продаде компанията в момента, в който е разбрал, че НАП ще успее да намери липсващите плащания към хазната. 

Фактите, които се виждат от прикачения от Кадиев документи, показват следното. Спецов е продал компанията си на 7 април 2016 г. Ревизионният акт за нарушенията е бил връчен на новия собственик малко над 2 месеца по-късно. 

Не е ясно обаче кога е започнала проверката и дали Спецов е бил начело на компанията в този период. 

Фирмата влиза в списъка на длъжниците на НАП с над 5000 лв. задължения през юл 2017 г., показва публичната справка, пусната от приходната агенция преди дни в новата рублика на сайта "Прозрачно управление". Вписаното задължение е за около 1,1 млн. лв. В Търговския регистър последният финансов отчет на компанията е от 2014 г., показва още справката.

"Точната дата на ревизионния доклад и получателят /вероятно Румен Спецов като управител/ може веднага да бъде установено от проверка на НАП, тъй като всички ревизионни доклади са налични в системата от 2012 насам. Там може да се види и точната дата на начало на ревизията и кой е получил уведомлението за ревизия, вероятно отново г-н Спецов, както и периодите, които тя обхваща", пише Георги Кадиев вчера. 

 

Реакцията на Василев

Днес финансовият министър Асен Василев, в интервю за "Свободна Европа", за пореден път обясни, че вярва на Спецов и че не смята, че има някаво законово или морално нарушение. Все пак заяви, че още днес ще започне подробна проверка на ситуацията и че тя ще изясни всичко. 

"Ако се докаже, че той е продал фирмата, знаейки, че тя има задължения, тогава ще се разделим с него", подчерта Василев, като за първи път допусна, че може да уволни Спецов. 

Все още обаче не е ясно кой ще направи тази проверка, защото "НАП не може да проверява себе си", каза Василев. В момента се търсело кой инспекторат може да го направи. 

Василев призна, че е говорил по темата със Спецов и последният обяснил, че искал да напусне страната, затова извършил продажбата не само на тази компания, а и на още няколко. Не бил се интересувал обаче на кого точно продава фирмата. 

"Аз не съм изненадан от атаките към него и неговия екип. НАП започна преоринтиране на работата на агенцията, започнахме с фирмите с големи обществени поръчки и тези, които са ползвали държавен ресурс. Отгоре надолу проверките вече започват. Това обаче означава, че се настъпват интереси, включително такива, които досега не са проверявани", категоричен бе Василев.