След като ВСС откровено бламира служебния правосъден министър Янаки Стоилов и прати евентуалния анализ на работата на Специализираната прокуратура и Специализирания съд за след 3 месеца, Стоилов сам е поискал с писма да му се предоставят данните до средата на юни.

Това разказа днес пред БНТ министърът. Става ясно, че сред другите адресати е писал и на Сотир Цацаров:

„Изпратих писма до главния прокурор, Специализираната апелативна прокуратура, Специализираната прокуратурата, Върховния касационен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализирания наказателен съд и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията, с очакване да ми предоставят исканата информация. Така в началото на август, когато би следвало да работи новият парламент, той ще разполага с необходимите факти за да направи равносметката за дейността на специализираните институции“, обясни министър Стоилов.

Предисторията

Както е известно, водени от прокуратурата, спецорганите, а и ВСС буквално скочиха с множество декларации и писма, включително до западните партньори, ЕК, Венецианската комисия, комисията "ГРЕКО" и др., когато в кратко просъществувалото 45-о НС бе внесен законопроект за закриване на специнституциите.

Прокурорите излязоха на стълбите пред Съдебната палата в София, където аплодираха Иван Гешев. Последваха ги колегите им в страната.

ВСС прие декларация, в която хем се казваше, че тези органи са нужни и ефективно работещи, хем се изразяваще възмущение - че искат да ги закрият, без да е направен никакъв анализ на дейността им. Въпреки това явно противоречие, декларацията бе приета.

Тогава Стоилов и неколцината опозиционери в Съвета се застъпиха да се използва моментът и да се направи голям и пълен анализ на органите, които между другото са "любимци" на политическата класа от създаването си през 2012 г., но работят без такава оценка на ефекитвността им от тогава.

ВСС прие на драго сърце, но... прати анализа за след 3 месеца. Стоилов, който само председателства заседанията на Съвета, но без право на глас - не криеше, че се стреми информацията да е налична преди изборите, за да може всички субекти да си правят изводи.

На това Иван Гешев каза, че не са "слугинаж" на политическата класа.  И, между другото, парира заедно с мнозинството всякакви опити да бъдат допълнени критерии за оценка на спецпрокуратурата - например какво прави с хилядите поискани и реализирани СРС.

Така днес министърът каза пред БНТ, че според него в 45-ото Народно събрание е имало сблъсък - от една страна от политическите партии, които искат да закрият специализираните институции, а от друга страна - реакцията на работещите в тези институции.

„Опитвам в това противопоставяне да се намери рационалното решение, затова и беше моето предложение да се направи анализ на тези институции от тяхното създаване досега”, заяви още Стоилов пред националната телевизия.

Той каза още, че в момента се извършва проверка във всички  затвори в  България, след като 45-ия парламент беше внесен сигнал за издевателства в местата за лишаване от свобода (става въпрос за казаното от зърнопроизводителя Светослав Илчовски по адрес на Миню Стайков, б.р.).

"Аз проверката щях да я назнача с или без този сигнал. Той не е достатъчно конкретен, за да ни улесни в работата. Ефективността е по-голяма, ако проверките са фокусирани върху конкретни твърдения и дават възможност да се стигне до резултати", обясни министърът. И допълни, че проблемите в арестите и затворите са хронични от години. Те са не само с условията, но и с обществените поръчки.

„В цялата държава има два големи въпроса: дали обществените поръчки са средство за конкуренция и за избор на най-доброто съотношение между цена и качество или в някои случаи се превръщат в средство държавата да предоставя свръх заплащане за стоки и услуги, които може да получи доста по-изгодно“, категоричен бе министърът.

Той коментира още, че целта му е в краткото време на служебния кабинет да внесе промени, които да улеснят гражданите. Като пример министърът даде новия ред, въведен в дирекция Българско гражданство. Там е направена организационна промяна, така че хората, които са с признато гражданство да не чакат месеци наред, а да получат документа, на който имат право, до месец, месец и половина.