След като миналият месец завърши с излишък за хазната, най-вече заради еднократното плащане на над 600 млн. лв. от концесията на Летище София, сега нещата отново започват да следват логичния си ход и през май бюджетът отново се връща на дефицит. Предварителните данни на Министерството на финансите показва, че отрицателното бюджетно салдо достига до 173 млн. лв. За сравнение - по същото време на миналата година хазната е била на плюс с 1,3 млрд. лв. 

Разбира се, причината за тези резултати са социалните и медицински разходи, които държавата продължава да реализира. Тук влизат и месечните плащания от по 50 лв. за всички пенсионери, без значение, че те не са пострадали от пандемията. Този път тежест в разходите имат и по-високите капиталови разходи за инвестиционни проекти на армията и различни планирани плащания по инфраструктурни проекти. 

Все пак приходите отбелязват ръст от почти 3 млрд. лв. сравнение с миналата година, заради по-високите данъчни приходи. Преодоляни са и проблемите по събирането на акцизите и приходите там са повече от от първото петмесечие на миналата година. 

Разходите обаче наскачат миналогодишните с цели 4,3 млрд. лв. и към момента тяхната номинална стойност надминава 20 млрд. лв.