Недостигът на места в детските градини и ясли в София варира по районите на града, като на някои места - в "Люлин" например - дори има излишък от места.

В други като "Лозенец" няколко деца се борят за едно място, коментираха в ефира на bTV районните кметове Милко Младенов и Константин Павлов, съответно от ГЕРБ и от "Демократична България".

"475 деца не са класирани в системата. 99 от тях са кандидатствали и са участвали в компенсаторния механизъм за ваучери за детски градини. Около 15 не са одобрени, 75 ще получат вероятно и ще могат да ги използват за частни детски градини“, обясни Павлов за своя район "Лозенец".

След като за поредна година още деца - над 10 000 - останаха без място в детските градини, Йорданка Фандъкова обвини районните кметове за неуспешното строителство на сгради като поименно посочи Павлов и детската градина в кв. "Кръстова вада". Тя обаче е трябвало да бъде готова още през 2018 г. - когато районен кмет е бил кмет от ГЕРБ.

В "Люлин" ситуацията е смесена - при 3-годишните има излишък от 40 места, но при 4-годишните не достигат 20. Малчуганите на 5 и 6 са обхванати напълно, разказа Младенов.

Част от тези места все пак ще се запълнят.

"Може от гранични до нашите райони да се запишат за следващо класиране при нас", обясни Младенов.

Според двамата районни кметове строителството на нови сгради за детски градини не бива да спира.

Павлов приема и идеята практиката тези детски заведения да бъдат настанявани в приземните етажи на нови сгради. Много родители обаче смятат, че там децата са затворени, няма двор и площадки, на които да играят.