Популярният руски информационен портал NEWSru спира днес.

„Благодарим на всички, които бяха с нас в продължение на 21 години“, е озаглавено прощалното съобщение.

Причините са спиране на рекламите след 2014 г. Така рекламодателите отговорили на това, че в NEWSru събитията след анексията на Крим са представяни не в желаната от Кремъл светлина.

„Спираме работа по икономически причини, но те са предизвикани именно от политическата ситуация в страната. След 2014 г. стана ясно, че коренно се променят не само географията и външната политика, но и вътрешната икономика.

Нашата картина от деня дотолкова започна да се отличава от картинката, която предпочитат държавните ресурси, че големите рекламодатели престанаха да сътрудничат с нас след събитията през 2014 г., а останалите започнаха особено да се опасяват през тази година.

Все по-често ни се налагаше да пишем за приемането на ограничителните закони, които по всяко време биха могли да засегнат нас самите. Трябваше да маркираме като чужди агенти и екстремисти все повече уважавани хора и източници на достоверна информация.

Ситуацията в икономиката и в правната сфера прави вече невъзможна качествената работа на NEWSru.“, гласи прощалното обръщение на медията.

Поне засега обаче тя оставя на читателите си отворен целия си архив от 2000 г. до днес. Това са 1 172 931 новини, без да се брои тази за предстоящото закриване.

NEWSru започва да работи на 1 август 2000 г. под името НТВ.ру. В началото тя е интернет сайт на телевизионната програма НТВ. Година по-късно телевизията прекратява съществуването си след натиск от властите.
Сайтът обаче остава. И продължава да работи непрекъснато до днес.

Много хора са прекарали цялата си професионална кариера в тази медия, отбелязват с гордост от NEWSru.