Случилото се в Министерството на културата през годините е ужасяващо. Това обяви служебният ресорен министър проф. Велислав Минеков в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия.

„За съжаление, съм тъжен наследник на това, което се е случвало. Едно наистина повече от странно управление, не толкова неочаквано. Протестирал съм срещу тези действия далеч повече от десет години”, обясни Минеков.

След това той обяви, че е гостувал в Италия и водил интересен разговор с местни журналисти. Попита водещата Мартина Ганчева как се е почувствала, когато бившият премиер Бойко Борисов нарече български репортери "мисирки". Тя отказа да отговори, отвръщайки, че тя е тази, която задава въпросите и затова Минеков е бил поканен. Не обратното.

Той пък продължи в същия дух: на Апенините медиите наистина са реагирали като четвърта власт на подобна обида. За разлика от България. Продължи с това, че още не е поискал оставката на шефа на БНТ Емил Кошлуков, тъй като чака отговор от него за "живите" включвания от брифинги на ГЕРБ.

Спря се подробно на тази тема и отново изрази възмущение. Изчисли, че Нова тв загубила към 200 000 лева, но това си било нейна работа като частно дружество. Докато с обществената медия нещата стоели различно. Цитира текстове от закона.

"Отново обяснявам, че това е част от системата за национална сигурност, която беше частично нарушена. В закона е описано кога може да се прекъсне предаване на БНТ или БНР. Ако определим бившите управляващо като природно бедствие, заметресение, може би да. Но все още такова определение не сме направили", каза един от "Отровното трио".

"Безобразие, политическа услуга", допълни.

Минеков говори и за загуби от години в министерството. Само за тази от сценични изкуства минусите са 20 млн. лева. Решението на тази ситуация било „чудовищно” - да се спрат предприятията, които носят загуба.

„При този нещастен бюджет на Министерството на културата, това е ужасяваща цифра. Има и други загуби от няколко предприятия, така да ги нарека. Когато ги събера, те минават 100 млн.”, посочи още професорът.

"Радвам се, че не съм избран за министър от партия. В миналото моите предшественици са се съобразявали с партиите си и с изборите, които се задават. Кои? Всички назад в последните 30 години. Загубите просто са оставяни да се трупат. И всички ние сме ги плащали. Шеметен алгоритъм, снежна топка. Това ми е сервирано."

Решението било да спре "предприятията", носещи загуба.

"Театър, опера... Какво да направя, дайте ми съвет. Представете си, че ваш близък играе хазарт и загубата става все по-голяма. Какво ще го посъветвате? Аз да играя ли отново с този хазарт? Какво да направя с този бюджет?"

Минеков ги нарече "законни загуби, законно унищожение"

Той обеща, че ще дава отчет за дейността си в културното ведомство всяка седмица на пресконференции. Към края на работната седмица.

Според него бившите управляващи сега водели битка за личното си оцеляване, а не за това на държавата. Вчера пътувал заедно с министъра на културата на Северна Македония и е щастлив, че намерил в негово лице "нов и добър приятел".

Ще се правят културни обмени - като начало на филхармонии. Има конкретни планове. Това било добро начало през културата да се разрушат граници.

Минеков допълни, че е оптимист за бъдещето на България преди изборите на 11 юли. И че за малкото време, което има като министър, ще опита да свърши много неща. Независимо от малкото време. Даден му е шанс и смятал да се възползва, поне доколкото може.

„Няма да стане лесно, защото това, което претърпяхме през последните 10-12 години, е ужасяващо. Последствията са като след война, като след чума. Лечението ще продължи. Агонията на бившите управляващи - също. Но имаме шанс да направим нормална държава”, заключи той.