През 1976 г. в Белвю, Вашингтон, американският педагог, музикант и кинезиолог Робин Уез открива The Little Gym – спортен център за деца от 4 месеца до 12 години. Уез и екипът му си поставят за цел не да изграждат олимпийски и световни шампиони по гимнастика, вдигане на тежести и други спортове, а да подготвят шампиони в най-тежката дисциплина – живота.

Близо половин век по-късно The Little Gym е утвърдена спортно-образователна програма, която оперира като франчайз в 31 държави. През пролетта на 2017 г. програмата стъпва и в България с отварянето на The Little Gym Sofia.

От международни съдилища до гимнастически салон в София

Създателят на The Little Gym Sofia дълги години работи в сфера, която трудно би могла да бъде по-отдалечена и от спорта, и от работата с деца, а именно международно наказателно право.

Роден и израснал в София, Мартин Петров се озовава в Тунис през 1990 г., след като майка му си намира работа там. По-рано тя е била и в Либия. В следващите две години той учи във френски лицей, след което се завръща в България и завършва столичната 35-та гимназия с изучаване на руски език. Воден от мечтата си да стане прокурор, Мартин записва „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“, но покрай задължителния стаж по специалността така се разочарова от българската правна система, че решава да търси кариерно развитие в друга посока. 

Отлита за Канада и специализира международно наказателно право в Монреал. По време на магистърската програма изкарва стаж в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага, където малко по-късно ще постави официален старт на кариерата си в международни съдилища, занимаващи се с геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Като ръководител „Правна помощ“ в трибунала за бивша Югославия той работи пряко с основни обвиняеми като Слободан Милошевич, Ратко Младич, Радован Караджич, Момчило Краешник и Милан Лукич. Впоследствие работи по създаването на Международния остатъчен механизъм за наказателни съдилища, който наследява част от функциите на Международните наказателни трибунали за бивша Югославия и Руанда, и на специализираните съдебни състави за Косово, както и по провеждането на административна реформа в Международния наказателен съд.

Мартин Петров, създател и управител на The Little Gym Sofia

След около 15 години в системата на международното наказателно право Мартин усеща, че е време за промяна.

„Аз много млад се изкачих на високи позиции и имах енергията и хъса да правя нещата различно и бързо, разказва Мартин пред Клуб Z.  - Това често ме поставяше в конфликт с конюнктурата. Колкото и да обичах работата [си], цялостната обстановка вече [не ми пасваше]. В никакъв случай не се оплаквам, просто в живота на човек има фази. Чувствах се много ограничен и имах нужда да правя нещо цветно и весело.“

Вземете интереса на Мартин към цветното и веселото, прибавете предприемчивостта му и натрупания управленски опит, разбъркайте сместа с желанието му да прави добро и ще ви стане ясно защо той се захваща с изграждането на бизнес в България – ход, който налага редовни пътувания между София и Хага, където той продължава да живее със съпругата си и двете им дъщери.

Симбиоза между сериозно и забавно

Мартин се запознава с концепцията на The Little Gym покрай по-малката си дъщеря, която посещава клуб от веригата в Хага. Преди това я е водил на различни занимания, но The Little Gym го спечелва с приятелската атмосфера в залата, енергията, която струи от децата там, и положителната промяна в поведението на дъщеря му.

Всъщност идеята, че би могъл да работи с деца, се прокрадва в главата на Мартин няколко години по-рано. Веднъж той „бяга“ от работа, за да присъства на училищно представление на своята по-голяма дъщеря. Когато вижда момичетата и момчетата, които пеят и играят заедно въпреки расовите и религиозните различия помежду им, Мартин осъзнава, че един ден би искал да изгради нещо в подкрепа на децата.

Това негово смътно намерение започва да придобива конкретна форма, когато съпругата му разбира, че The Little Gym е франчайз. Той влиза в контакт с компанията, води периодични разговори с тях в продължение на половин година и в крайна сметка през септември 2016 г. двете страни подписват договор за откриването на франчайз в София. След множество огледи намира помещение на бул. „България“, което отговаря на изискванията на The Little Gym и на собствените му предпочитания. Наема го и го реновира с финансовата подкрепа на бизнес партньора си и първият у нас клуб The Little Gym отваря врати през април 2017 г.

Изглед към част от The Little Gym Sofia. 

„Всичко [в залата] е направено [така], че децата да се кефят. Те въобще не си дават сметка, че учат – те си мислят, че си играят. [Затова мотото на The Little Gym] е Serious Fun – целите ни са сериозни, обаче методът ни е забавен. [Децата] правят различни [упражнения, които] подпомагат [изграждането] на двигателна култура, но успоредно с това и на социални и житейски умения. В тази топла, мека и цветна обстановка ние постоянно търсим [начини] да им помогнем да се справят с [дадено предизвикателство] със [собствено] темпо. Децата могат много повече, отколкото си мислим. Нека им позволим да бъдат смели „нещотърсачи“, защото само така им помагаме да се превърнат най-добрата версия на самите себе си“, казва собственикът на залата, като уточнява, че през годините там идват и деца със специални потребности, които подобряват значително състоянието си.

The Little Gym Sofia предлага групови занимания за деца в три възрастови групи: от 4 месеца до 3 години, от 3 до 6 години и от 6 до 12 години. Заедно с най-малките в сесиите участват и родителите им. Заниманията следват същия учебен план като всички клубове от веригата и се водят от специално обучени инструктори.

„Ние обучаваме хората, [работещи при нас], казва Мартин. - Единственото условие е да са слънчеви хора, които обичат децата. Аз съм дълбоко убеден, че единственото, на което не можем да обучим бъдещ инструктор, [се отнася до] манталитета, характера. Можем да ги научим на всичко останало.“

Лиляна Цанкова, програмен директор на The Little Gym Sofia, е част от екипа от ден първи.

„Децата са най-важни [и затова] виждам смисъл в това, което правя. Обратната връзка от родителите и развитието на децата показват, че програмата работи. [Освен това научих много за работата с деца] от 4 месеца до 3 години – не само като двигателни упражнения, [но и като] емоционално и социално развитие в тази възраст“, казва Лиляна, която притежава черен колан по карате и диплома за треньор от Национална спортна академия (НСА).

Лиляна Цанкова, програмен директор на The Little Gym Sofia.

Инвестиция в бъдещето

В изграждането на бизнес, който предлага сравнително скъпа за България услуга, Мартин се сблъсква с две основни предизвикателства. Първо му се налага да убеди The Little Gym, че в България има пазар за такъв бизнес, а после трябва да спечели доверието на родителите и да ги убеди, че програмата е инвестиция в здравето и развитието на децата им, която ще се изплати многократно и по различни начини във времето.

„Никой родител не се съмнява, че детето му трябва да може да плува, и ако има възможност да го прати някъде, за да се научи да плува, ще го прати. Но какво е The Little Gym? В първите няколко години [трябваше] да [покажем] на хората какво представлява The Little Gym. Най-голямото ми удовлетворение е, че [The Little Gym] се случва точно както съм си го представял – децата се чувстват като у дома и родителите са благодарни за това, което правим за децата им. [Това е възможно благодарение на] прекрасния екип – хора, на които имам пълно доверие и които споделят моята визия.“

В най-успешния си период преди пандемията от коронавирус The Little Gym Sofia работи с около 450 деца. Принудителните затваряния на залата от март 2020 г. насам удрят сериозно по бизнеса. Невъзможността за провеждане на групови занимания на живо не позволява на компанията да генерира свежи постъпления от съществуващи и потенциални клиенти. От друга страна, когато възобновява своята дейност, екипът трябва да навакса с пропуснатите предплатени занимания и да подсигури безопасността на децата и родителите, като следва предписанията на властите за ограничаване на разпространението на вируса. В момента центъра посещават около 370 деца, а отскоро там отново се организират и партита за детски рождени дни.

„Аз искам всеки, който идва [в The Little Gym Sofia], да се чувства спокоен. Хората имат болезнена необходимост да възстановят по някакъв начин нормалността [в ежедневието си и децата им отново да могат] да се движат и забавляват“, казва Мартин, който днес съвместява управлението на бизнеса с консултантска дейност, свързана с реформиране на съдилища като Специалния трибунал за Ливан в Хага.

Въпреки че The Little Gym Sofia присъства в живота му от едва четири години, именно това начинание носи на Мартин безценното усещане за принос към развитието на родината му.

„[Уменията, които децата развиват при нас,] имат за цел да им помогнат да растат уверени в собствените си сили. [В това виждам] моя скромен принос към обществото. Затова исках да го направя в България. The Little Gym не е панацея за всичките ни проблеми, но е помощно средство и аз вярвам, че е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на едно дете.“

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).