„Не ми е известно да има някакви свързани с протокола правила, които да казват, че еврокомисарите могат да се срещат само с премиери.“

Така отговори на журналистически въпрос говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

Той бе попитан защо при посещението си в България на 21 май еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей се е срещал с вече бившия премиер Бойко Борисов.

Вархей бе у нас заедно с Аугущу Сантуш Силва – външния инистър на Португалия, която в момента оглавява Съвета на ЕС. Двамата посетиха и Република Северна Македония (РСМ). Причина за визитата бе ветото на София за започването на преговори за членство със Скопие.

„Както знаете, комисарите се срещат с много хора от различни слоеве на обществото, включително лидери на политически партии, които не са на власт. Не смятам, че има някакъв проблем“, каза Мамер.

Друг говорител на ЕК – Ана Писонеро, допълни, че Вархей се е срещал също така с президента, служебния премиер и служебния министър на външните работи.

Последва въпрос защо Вархей и Борисов са обсъждали инфраструктурата. И допълнение, че Сантуш Силва не е присъствал на този разговор. Това навеждало на мисълта, че става дума за среща на ниво Европейска народна партия (ЕНП). Журналистът поиска да разбере защо Вархей организира такива срещи, докато пътува по линия на Комисията.

„Нямаме повече коментари. Не е вярно, че се комисарят среща само с определени хора“, каза Мамер.

В действителност евродепутатите от управляващата в Унгария партия ФИДЕС напуснаха парламентарната група на ЕНП в началото на март. Премиерът на страната Виктор Орбан отдавна е на нож с Европейската комисия, която обвинява правителството му в незачитане на върховенството на закона.