За един час с машина могат да гласуват 75 души. Това означава 975 избиратели в рамките на 13-часовия изборен ден.

Това показва резултатът от експеримент на Централната избирателна комисия (ЦИК), който ще е първи от още няколко такива. Той се наложи поради опасенията, че заради задължителното гласуване с устройства, въведено в секциите с над 300 избиратели за първи път, процесът може да се забави и избиратели да не успеят да упражнят правото си на глас.

Резултата от експеримента обявиха на редовния си брифинг говорителите на комисията Росица Матева и Цветозар Томов.

Той е бил проведен и чрез умишлено въвеждане на „процес на забавяне“. Участниците в него са били връщани, сменяна е била лентата на машината и пр. неща, които могат да възникнат в хода на истинския изборен ден. Предстоят експерименти в Доброславци и Сливница. 

Томов обобщи резултатите така: „по-скоро оптимистични“.

"Но да не бързаме с изводите, защото това е сравнително безпроблемна група избиратели – градски, с висок избирателен статус. Имат повече опит с електронни устройства".

Остава идеята за две машини в по-големите секционни комисии – тези с над 450-500 избиратели, стана ясно и от думите на Матева.

По отношение на чужбина, по-точно там, където има голяма диаспора, като напр. В Турция, Томов посочи:

"В градовете с големи общности ще има не малко секции и ако възникне проблем, ще могат да се придвижат до друга СИК и да гласуват в нея. В България такава възможност няма".

В следващите тестове ще се събират данни и за възрастта на гласувалите, за да се види до каква степен тя е определяща.

"На тези и трябва да бъдем много внимателни. За пръв път се внедрява такава технология", обобщи Томов.

Към момента регистрираните за вота партии са 18, а коалициите 9. Чакат се проверките на подписките за 3 партии и 1 коалиция. На една партия е била отказана регистрация - Национално движение „Единство“. Причината: открити стотици покойници в подписката, много над броя, който може да се приеме а реалистичен (някой да се е подписал, а после да е дошла кончината му).

„Митичните“ машини, онези разхождани из страната с ЕКОНТ и „задържани“ в полицейски управления в страната поради тази причина, са върнати на доставчика „Сиела Норма“, стана ясно още днес. Поставени са им пломби, ще се направи проверка с какъв софтуер са и за какво са били използвани.

Томов обаче реши да направи уточнение:

„Те не са използвани в изборите на 4 април. Всички са машини за гласуване, но нито една не е била предвидена, освен едни 20, които не са участвали. Не са оказали влияние върху изборния процес. Сега въпросът е да бъдат сертифицирани, за да може да се използват на 11 юли“. 

Стана ясно и че още нищо не е ясно около бъдещата поръчка на допълнителни 1000-1500 устройства. 

По отношение на логистиката от ЦИК не са взели решение, но при срещите с отговорните институции се разбрали, че за страната е възможна доставка – едновременно машините и бюлетините в един камион. Под охраната на МВР.

За чужбина - да се възложи на фирма, „или по-скоро на доставчика на машините“, да я осъществи Или да се машините да се доставят с дипломатическата поща.

"Има различни разнопосочни искания. До този момент ЦИК не се е съобразила с нито едно искане за редуциране на броя на СИК".

Така пък Томов отговори на въпрос има ли искания от посланици за намаляване на броя на секциите в чужбина.

Томов припомни, че окончателният им брой ще е ясен в средата на юни. На 15 юни изтича срокът за подаване на заявления.