Трябва да търсим устойчиво и необратимо решение по въпросите с Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев, съобщи „Фокус“.

Президентът отговори на въпрос дали е вярно, че Португалия е предложила историци от ЕС да участват в българо-македонската смесена комисия.

„Нямаме нужда от никакви посредници. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас. Това съм го заявявал многократно“, категоричен бе Радев.

Той обърна внимание, че е имал задълбочен разговор с президента Пендаровски.

„От нас зависи. Зависи от един откровен конструктивен диалог със София, базиран на историческите документи, на първоизточниците. Комисията ще си работи за историята. Най-важното е ние на високо политическо ниво да направим необходимите стъпки. Пак ще потвърдя, тези стъпки не минават през другите европейски столици и оттам да бъде оказан натиск на България. Вярната стъпка е една - в София за двустранен диалог. Тогава ще се решат всички проблеми“, заяви още президентът.

Той коментира и новото ръководство на ДАНС като изтъкна, че то ще се докаже с работа.

„Виждате какъв проблем се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не обслужва националния интерес. Ето за това стигнахме дотук, затова няма никакви резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, затова, както те самите признават, години наред чужди шпиони действат из България и много други неща. Това е затваряне на очите за огромни нарушения, огромни корупционни скандали без никакви действия“, каза Радев.

На въпрос дали му е докладвано министър Бойко Рашков да няма достъп до класифицирана информация, той уточни, че не му е докладвано.

„По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация“, допълни още държавният глава.