Посланикът на Израел в Обединените арабски емирства предупреди вчера, че има опасност от връщане към мрачните часове на "Кристалната нощ" през 1938 г., предаде Франс прес.

Антисемитизмът по света се засилва след израелските удари срещу ивицата Газа, подчерта Ейтан Наех вчера на откриването на изложба за Холокоста в Дубай, която беше представена като първата подобна в близкоизточна страна.

"Къде сме след Газа? Намираме се в момент, напомнящ на "Кристалната нощ", когато се нападат синагоги, когато евреи отново са обект на насилие по европейските улици", подчерта посланикът.

По време на "Кристалната нощ" през ноември 1938 г. нацистки лидери дават началото на погроми срещу евреите в Германия, припомня АФП.

"Виждаме грозното лице на антисемитизма да се връща на улиците на Европа и на други места", подчерта Наех, който беше назначен за посланик в ОАЕ след историческото нормализиране на отношенията между двете страни през миналата година.

Той обаче приветства откриването на изложбата в Дубай, като дори спомена за духа на толерантност в ОАЕ, страна, където протестите са забранени, отбелязва АФП.

"Кой можеше преди 70 или 80 години да очаква, че израелски и германски посланик ще посетят заедно посветена на Холокоста изложба в арабска страна?", попита Наех.

Израелските удари срещу Газа и репресиите срещу протестиращи в Източен Йерусалим поставиха в затруднено положение новите арабски партньори на еврейската държава, отбелязва АФП.