Единственият начин за справяне с епидемията от коронавируса е ваксинацията. Ефектът от мерки като маските и дистанцията е ограничен. Това са неефективни мерки, които пречат на нормалния живот. Опасността от вируса не е преминала, съществува голям риск от нова вълна в началото на есента. Обмислят се нови облекчения за влизането в страната, които да помогнат на туризма, но ще се действа внимателно. Здравното министерство планира епидемиологично проучване, с което да установи колко хора реално са преболедували COVID-19 в страната.

Това са някои от акцентите от интервюто на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров пред „Дарик“.

Министърът скептичен за мерки като маските, дистанцията и ограниченията

Единственият ефективен начин за ограничаване на вируса е ваксинацията, повтори отново своята позиция здравният министър. Той добави, че също е имал своите резерви в началото, защото ваксините са били създадени твърде бързо, но днес има вече милиони имунизирани по света, много повече, отколкото във всяко клинично изпитание и тези продукти срещу COVID-19 са доказали ефективността си.

Д-р Кацаров повтори неколкократно колко е важно хората да се имунизират и обясни, че се подготвя и информационна кампания, за да бъдат убедени колкото се може повече хора. Самият той преди дни записа видеоапел към българските граждани да се ваксинират.

Не толкова еднозначно обаче се оказа мнението на министъра по отношение на предприеманите противоепидемични мерки, спрямо които той се оказа доста скептичен.

На въпрос за маските и дистанцията той отговори:

„Вярвам, не, че не вярвам. Но какъв е ефектът, той е ограничен. Малък е ефектът и от маските, и от дистанцирането. На практика маските на закрито винаги са били задължителни от началото на пандемията и тази забрана общо взето се спазва. Добре, това попречи ли да имаме първа и втора вълна на заразяване? Не. Вълните минаха, въпреки че маските през цялото време бяха задължителни. Нещо подобно се случи и с мерките за дистанцията, с ограничаването на движението на хората, срещането с други. Те през цялото време бяха задължителни, но това също не оказа кой знае какво влияние върху разпространението на вълните. Вижда се и у нас, и в много страни от ЕС, където бяха приложени и много по-строги мерки.  Моите разбирания не са се променили. Това са неефективни методи, които малко влияят на разпространението на вируса, пречат на нормалния живот на хората, на икономиката на страната“, обясни той възгледите си, които противоречат на следваната досега политика и на предприеманите действия в по-голямата част от държавите по света.

Подобни мерки са неефективни, единственият начин е ваксинирането и то е най-бързият начин„"да стигнем до този прословут имунитет“, каза министърът. Като добави, че при висок процент на имунизирани „може да премахнем и оставащите ограничения“. 

Ще се прави проучване колко души реално са преболедували от COVID в страната

„Смята се, че ако около 70 на сто от населението има защита срещу някакъв инфекциозен агент, това е достатъчно, за да не позволи възникването на епидемия. Възможно е да има отделни ендемични огнища. Това може да бъде постигнато чрез ваксинация и чрез преболедуване“, посочи Кацаров, като добави, че имунизираните в България все още са малко - около 1,2 млн. са поставените дози. Освен това здравните власти нямали представа колко хора са се срещали с вируса и са изградили имунитет. Известно било само числото на регистрираните хора, които са били с положителен тест на коронавируса. Здравният министър съобщи, че е поръчал да се направи проучване на реалния брой на хората, които имат защита след преболедуване.

„Онзи ден обсъждах със специалистите и експертите и им възложих да огранизират максимално бързо епидемиологично проучване сред населението, което да ни позволи да съберем информация - то ще бъде направено чрез серулогични изследвания на клетъчен имунитет и анкета по методология. От него трябва да извлечем по-достоверна информация каква част от нашето население се е срещало с вируса и има имунитет. Сега не мога да ви отговоря кога ще постигнем колективния имунитет. Резултатите трябва да са готови до средата на юни, т.е. това да стане през следващите две-три седмици“, съобщи още Кацаров.

Опасността не е преминала. Нова вълна се чака през есента

„Опасността не е преминала. Мнението на всички експерти е, че съществува много голям риск в началото на есента“, предупреди здравният министър. Той обясни, че се смята, че наличните ваксини до голяма степен ще са защита срещу индийския вариант, с който сега са свързани големите опасения. Посочи и че има наложена забрана за влизането в България от Индия и съседните ѝ страни, както и от някои от африканските държави, но си „даваме сметка, че трудно може да бъде спрян“ индийският вариант. Д-р Кацаров обясни, че днес е била обсъдена възможността за по-активно и целенасочено събиране на проби за секвениране на нови варианти, които евентуално могат да се намират на територията на България, за по-целенасочено търсене и на индийския щам. От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че са изолирали британски вариант на вируса с мутация от бразилския вариант, което прави тази версия по-заразна и така потенциално по-опасна.  Засега това се е случило само в една проба на възрастен човек. 

Мисли се за облекчаване на мерки, но това било и „игра с огъня“

Кацаров съобщи, че се обмисля облекчаване на някои мерки, основно свързани с туризма и влизането в страната на чужди граждани. Той даде някои примери в каква насока евентуално ще са тези действия - облекчаване на възможността за пътуване, безплатни тестове по границата, увеличаване на възрастта на децата, които могат без резултат от отрицателен тест да влизат в страната (вчера той издаде заповед за децата до 5 години).

„Има настояване от хората, свързани с туризма, за мерки, които да способстват за това да се посрещнат повече туристи. Ще предстои с тях да помислим какво можем да направим, за да помогнем, най-малкото да не пречим. Давам си сметка, че си играем с огъня и трябва да сме много внимателни. Туризмът си е туризъм, но животът на нашите сънародници е от първостепенно значение“, подчерта той.

„Ние сме наясно какво трябва да се направи, но трябва и да сме много внимателни“, добави служебният министър.

„Да критикуваш? Малко такт или срам“

„Да критикуваш - трябва малко такт или срам, след като си довел страната до ситуацията, в която е последна по ваксинации в ЕС.“

Така той коментира упреците към заповедта му, с която се приоритизира имунизирането на възрастни и хронично болни. В първоначалния вариант тя предвиждаше дните от понеделник до четвъртък да бъдат отделени само за ваксиниране на тези най-уязвими групи в обществото, при които рискът от тежко протичане или смърт от COVID-19 е най-висок. По-късно беше уточнено, че в тези дни могат да се имунизират и хора извън тези групи, но те се ползват с предимство.

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов побърза да обясни, че така се забавят темповете на ваксинация и се отлага постигането на колективния имунитет. От здравното министерство пък разпространиха справка, която показва, че напълно ваксинирани са само 10,5 на сто от хората над 60 г.   

„Необходимо е малко време за оценката на свършеното като политики, каза днес по-общо служебният министър на въпрос дали ще прави ревизия. 

Той посочи проблема с установените грешки във ваксинационните сертификати. 

„Разбирам, че това е нещо ново, по-лошото е, че има грешки, а не че няма процедура за корекцията им. Има забавяне в изграждането на част от елементите на тази система. Не искам да упреквам никого, това е нова система, възможно е нещо такова да се случи. От „Информационно обслужване“ се съгласиха служебно да издават сертификатите, за да не товарим лекарите“, каза Кацаров.

За експресното организиране, провеждане и назначаване на директори на болниците (в повечето случаи преназначени за още три години) той отбеляза:

„Назначиха си партийните партизани в повечето случаи. Това е много глупаво, възможно е да си мислят, че ще получат допълнителна подкрепа. Но това е глупаво. Кой ще попречи на следващите управляващи да променят закона и да сменят едни партизани с други? Не е държавническо, не може по този начин да се прави. Аз знам как може да се спре това нещо, но в момента не мога да го направя, защото съм служебен министър, няма време, а и имам по-голям приоритет - COVID“.

Служебният министър обаче подчерта, че „там, където има установени нарушения, ще последват и промени, може да сте сигурни“.

За проверката за злоупотреби в „Александровска“ обясни, че е получил сигнала и че чака резултатите.

„Разпоредих проверка, до няколко дни тя ще приключи и след като видя резултатите, ще научите за моето решение. Но няма да уволнявам по телевизията, нито по радиото“, каза още той.