Делото за катастрофата в Своге става поредното, което съдът прекрати и върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. 

Това е станало вчера следобед, казаха източници на Клуб Z.

Актът на Софийския апелативен съд не подлежи на обжаване, след като първоначално първоинстанционният Окръжен съд постанови на 22 април, че делото може да стартира. 

Прокуратурата дори се снима, когато внасяше с микробус купчини папки за катастрофата, при която загинаха 20 души, връщащи се от екскурзия на 25 август 2018 г. 

Обвиняеми по делото са шестима души. Като виновни са посочени шофьорът на рейса Григор Григоров и още петима - началници в строителната фирма „Трейс“, надзорници на ремонта на пътя, както и директор от Пътната агенция.

Разпитани са над 100 свидетели, а материалите по делото са в 277 тома.

Любопитно е, че първоначално към тях бяха обвинени и двама големи шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ - Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Прокуратурата обаче реши те да бъдат отделени в друго производство - за престъпление по служба (например за него трябва да се докаже специална цел - че са имали с цел користно да получат облага от действията си, б.р.). То веднага катастрофира и също бе прекратено и върнато - още от първата инстанция. 

Медиите писаха как двамата хем са обвинени от прокуратурата в бездействие като длъжностни лица и членове на управата на АПИ, а в същото време в обвинителния акт подробно е описано как са се опитвали да накарат фирмата „Трейс“ да ремонтира пътната отсечка в рамките на дадената гаранция.

Така СГС прие, че „тази фактология съдържа конкретни действия и на двамата подсъдими, които са били насочени към реализиране на гаранционната отговорност на изпълнителите и влизат в противоречие с тезата на прокуратурата за конкретното бездействие на двамата подсъдими“.