"Виляреал" и "Манчестър Юнайтед" излизат един срещу друг във финала на Лига Европа тази вечер от 22 часа на стадиона в Гданск. Това е първият от двата сблъсъка за големите отличия на УЕФА (този в Шампионската лига е в събота), а от догодина ще са три.

Вижте най-важното за испанския и английския тим. Нeщо много любопитно за начало - двата тима имат четири мача помежду си, всичките в групите на Шампионската лига. И всичките са завършили 0:0. Това става през 2005-а и 2008 г.

Съдия е французинът Клеман Тюрпен (горе). Припомняме, че в през лятото на миналата година той и асистентите му реферираха "Левски" - "Славия" (1:2) в нашата Първа лига. Целта беше Тюрпен да трупа опит (покрай футболния локдаун в родината му) преди двубоите от заключителната фаза на евротурнирите.

"Виляреал"

* Балансът на "Жълтата подводница" срещу английски отбори в евротурнирите е 5 победи, 7 равенства и 5 загуби. За първи път ще спори с представител на Албиона на неутрален терен.

* Този сезон тимът е без поражение в турнира, като в пет срещи през 2021 г. запази суха мрежа. Спечели групата си в компанията на "Макаби" (Тел Авив), "Сиваспор" и "Карабах". След това се справи със "Залцбург", "Динамо" (Киев), "Динамо" (Загреб) и "Арсенал".

* "Виляреал" за първи път е на финал на голяма надпревара. Стигал е това ниво за "Интертото" в три поредни години от 2002 г., като има две победи и загуба.

* Наставникът на тима Унай Емери може да се похвали с три спечелени купи в Лига Европа - със "Севиля". В три поредни финала той победи "Бенфика", "Днепър" и "Ливърпул". След това мина през "Пари Сен Жермен" и "Арсенал". Пое "Виляреал" през миналата година.

* "Виляреал" завърши на седмо място в Ла Лига този сезон, а през миналия - на пето. Ако тази вечер вдигне победеносно ръце, от есента ще играе в Шампионската лига. Не го ли направи - отива в Лигата на конференциите.

"Манчестър Юнайтед"

* "Червените дяволи" имат богата история с испанци. Цели 61 мача, в които са взели само 16, равенствата са 23, а загубите - 22. Този сезон преодоляха два съперника от Иберийския полуостров, записаха три успеха и реми. Три от европейските му финали са срещу "Барселона" - победа и две поражения. И в трите последни участия в евротурнирите "Юнайтед" бе спрян от испанци - "Севиля" на два пъти и "Барселона". През миналата година отстъпи пред андалусийците на полуфинал в Лига Европа в Германия.

* В настоящия сезон отпадна от Шампионската лига, след което елиминира "Реал Сосиедад", "Милан", "Гранада" и "Рома".

* Балансът на "Юнайтед" в големи финали на турнири (в това число Междуконтиненталната купа и Световното клубно първенство) е 7 победи и 6 загуби. Ако вземем предвид само евротурнирите (без Суперкупата) английският гранд е губил в пряк спор за трофей само от "Барселона". "Червените дяволи" триумфираха в Лига Европа през 2017 г. - 2:0 срещу "Аякс". Тогава тимат се нареди в компанията на отборите, печелили поне по веднъж всички големи клубни отличия.

* Оле Гунар Солскяр няма опита на Унай Емери - той може да вдигне първата голяма купа в треньорската си кариера.

* Датата 26 май е специална за "Манчестър Юнайтед". Това е рожденият ден на Мат Бъзби, човекът, спечелил с отбора КЕШ през 1968 г. На 26 май 1999 г. "Юнайтед" обърна "Байерн" в последните секунди на финала на Шампионската лига в Барселона - 2:1. Втория гол вкара Оле Солскяр.