Служебният правосъден министър Янаки Стоилов и бившият депутат Крум Зарков, както и водачи на листи на парламентарните избори на 11 юли са аут от обновения екип на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Пленумът на партията днес избра Изпълнително бюро, след като досегашното бе в оставка заради резултатите от вота на 4 април. Самата Нинова не подаде своята оставка, а единствено споменатите вече Стоилов и Зарков сред висшите партийци поискаха това да се случи след изборите.

Новото бюро обаче твърде много прилича на старото. Все пак с мотив, че ще са на първа линия в предстоящия вот като водачи на листи и се търси баланс между бъдеща парламентарна работа и партийна такава, от ръководството на левицата освен Зарков си тръгват още Георги Свиленски, Манол Генов, Иван Иванов и Стоян Мирчев.

На "Позитано" 20 обаче остават досегашните заместници на лидерката Кристиан Вигенин, Владимир Москов, Ирена Атанасова, Атанас Зафиров. Въпреки че повечето от тях също са водачи на листи. Остават и секретарите на ИБ - Вяра Емилова и Христо Проданов, като към тях се присъединява Стефан Бурджев. На постовете си продължават да бъдат бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, бившият министър при тройната коалиция Асен Гагаузов, Катя Георгиева. Борислав Гуцанов е "разжалван" като водач на листа във Варна за вота на 11 юли, но остава в екипа на Нинова. В Бюрото са пак Трифон Панчев, Стойко Танков, Боян Иванов и Радослав Гайдарски. 

Новите попълнения са бившите депутати Георги Гьоков и Таско Ерменков - също "свалени" като водачи на кандидат-депутатски листи за предстоящите избори, както и Станислав Стоенчев от Сопот, Емил Хумчев  от Златоград, Генади Събков от Мездра, Георги Йорданов от Пловдив, Александър Горчев от Велики Преслав.

От БСП съобщиха, че рокадите са приети от пленума с мнозинство от 152 гласа и няколко "въздържал се".