Централната избирателна комисия (ЦИК) ще изпрати писмо до министърката на регионалното развитие в служебния кабинет с въпрос: може ли избиратели, които в изборния ден на 11 юли ще са на почивка в България, да заявят гласуване на място, тоест регистрацията им в хотел например да се приравни на настоящ адрес.

Решението да се пита е заради многото запитвания по темата, постъпили в изборната администрация.

Според Изборния кодекс гласоподавателите попадат в изборните списъци по постоянен адрес. Ако гражданинът има и настоящ адрес, различен от посочения в личните му документи, той има право да попаде заявление да гласува там, където живее. Срокът за подаване на заявление в общината е не по-късно от 14 дни преди изборния ден. В случая - до датата 26 юни.

Регистрацията на настоящ адрес обаче е сложна процедура по закон. В същото време българите, които са на почивка в чужбина, ще имат право да подадат гласа си в най-близката разкрита изборна секция (без значение в коя страна са), като за целта е нужно само да бъдат дописани в изборния списък и да подпишат декларация, че няма да гласуват на друго място.

Така в писмото до министър Виолета Комитова дали е възможно почиващите в България да се регистрират като посочат за настоящ адрес хотел, мотел или друго място за настаняване, в което се намират и на тази база да получат удостоверение за гласуване на друго място.

В случай, че това е възможно, ЦИК иска да знае какви документи трябва да представят избирателите и дали заявлението за настоящ адрес може да бъде подадено до съответната община по електронен път, без да се изисква квалифициран електронен подпис.

Законът за гражданската регистрация дава възможност за регистрация в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон (чл. 99). Тези места така и така са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на полицията. Регистрацията на адрес в хотел не може да е по-продължителна от 4 месеца, гласи още разпоредбата. И още нещо - ако МРРБ реши, че е възможно такава регистрация да се ползва за основание за гласуване на друго място, веднъж получили удостоверение, избирателите биват отписани от избирателния списък по постоянен адрес за съответния вид избори.