"Просто спрете! Наясно сме, че нещо полезно за Синеморец, като например пречиствателна станция, няма да направите."

Така жители на Синеморец и собственици на имоти там се обръщат към кмета на Община Царево Георги Лапчев в отворено писмо. Поводът - поредният скандал с южното черноморско селце, отдавна обект строителни апетити, на които голямата община гледа благосклонно. Конкретно става въпрос за имот от близо 10 дка, собственост на общината, предвиден от десетилетия за спорт, който обаче сега Лапчев предлага да се преобразува в терен за жилищно строителство. 

Както Клуб Z писа, миналия четвъртък докладната за смяна на предназначението на терена трябваше да бъде разгледана от общинския съвет в Царево, но в последния момент бе оттеглена от Лапчев. Той се обоснова с технически пропуск. Това се случи на фона на протест на местни жители и активисти пред сградата на ОбС, които ден по рано събраха 120 подписа против промяната, както и на засилен медиен интерес.

По-късно Лапчев даде интервю за бТВ, в което отправи редица твърдения, в това число - че протетстират не местни хора, а такива с вили в Синеморец, придобили терените си от общината, които сега не искали някой да им пречи на гледката с ново строителство. В същото време градоначалникътг заяви, че не знаел ще има ли ново строителство на въпросния парцел, защото към момента само се сменя предназначението му. Заяви още, че за спорт ще бъде отдерен друг терен - само се чакало решението на Министерския съвет за прехвърляне на собствеността, а този от 10-те декара бил непоходящ - с голям наклон.

Ето какво отговарят на тези и други твърдения на кмета подписалите се 120 собственика:

"Бихме искали да попитаме: Не се ли преглежда и одобрява дневният ред на заседанията на Общински съвет преди публикуването му? Защо техническата грешка беше открита едва ден преди заседанието?" - питат на първо място подателите в контекста на откритата в последния момент техническа грешка.

Относно скритата гледка:

"Факт е, че повечето от нас имаме имоти в Синеморец, плащаме местни данъци и такси. Голяма част от нас живеят в селото целогодишно. Някои имат бизнес и работят тук, други работят дистанционно. Тези обстоятелства са достатъчни тези хора да се чувстват "местни".

Факт е, че основното искане на протестиращите е да не се допусне теренът за спорт, публична - общинска собственост, да стане жилищен и това искане е подкрепено с над 120 подписа събрани за един ден.

Факт е, че повечето от протестиращите не притежават имот, придобит от общината след смяна на предназначението му, какъвто е замисълът на горепосочената точка 8, срещу която ние синеморчани протестираме. Парцелите и/или къщите са купени от частни лица в зони от селото, които винаги са били предназначени за жилищно строителство".

Относно "наклона" на терена:

"Факт е, че наклонът на терена, понастоящем предназначен за спорт, който общината иска да отреди за жилищно строителство, е 6%, а наклонът на имота, който все още не е общинска собственост – 10%. Смятаме, че неслучайно проектантите са избрали първия за изграждането на  спортни съоръжения."

В заключение авторите на отвореното писмо и внесената в общината подписка посочват:

"Настояваме Община Царево да не предприема нищо за този терен. Не желаем стадион, мултифункционална спортна зала, писта, ледена пързалка и каквото и да е било друго, което партия ГЕРБ с наши и европейки пари реализира по стотици села в България. Дори сградата на новото кметство, която довършвате със заеми, не желаем."

И намекват, че Синеморец все така няма пречиствателна станция. На фона на плановете за грандиозно застрояване.