Пейки с формата на букви от бълтгарската азбука, които нямат аналог  в латинската и гръцката азбуки, украсиха градинка в Брюксел.

Това стана по повод 24 май – Деня на българската писменост.

Пейките са във формата на буквите Ж, Б, И, Й, Щ, Ц, Ъ, Д и Я. Изработени са по дизайн на художника Кирил Златков и конструкция от архитекта Иван Иванов.

Празникът се състоя въпреки неспиращия от няколко дни дъжд в Брюксел. Той бе организиран от Бълкгарската културна асоциация в Белгия.

Буквите ще останат в градинката до края на септември. Тя се намира на площад „Жолж Брюхман“ в община Иксел.

След това буквите ще заминат за град Гент, където живее най-многобройната българска общност в Белгия, каза председателят на асоциацията Таня Станева.

Таня Станева - председателят на Българската културна асоциация в Белгия, поздравява сънародниците с празника.

 

Празникът бе почетен и от българската евродепутатка Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя дойде с петгодишния си син Теди.

„Днес е голям дн не само за България, но и за Белгия и цяла Европа“, заяви тя.

Елена Йончева дойде със сина си Теди.

И изтъкна, че българската азбука заедно с латинската и гръцката е формирала европейската култура. Затова трябва да се гордеем с това, че един малък народ ато българския е допринесъл за днешния облик на континента.

„Дори в чужбина ние, българите, не забравяме нашата култура“, каза 14-годишният Никола.

Повече от 12 г. той живее в Белгия, но е научил български от родителите си и посещава българското неделно училище „Пейо К. Яворов“.

Служител на община Иксел присъства на тържеството.