Тайван разкритикува днес "безразличието" на Световната здравна организация към здравните права на тайванския народ и това, че е капитулирала пред Китай, след като островната държава не беше поканена на заседание на взимащия решения орган на СЗО, предадоха световните агенции.

Тайван е изключен от повечето световни организации като СЗО заради възраженията на Китай, който смята острова за една от своите провинции, а не за отделна държава.

Със силната подкрепа на големите западни държави Тайван лобираше за достъп на наблюдател в общото събрание на СЗО. Пекин блокира участието на Тайпе от 2017 г. Преди това Тайван имаше статут на наблюдател, но беше изключен под натиска на Китай. Покана така и не е била получена, обяви правителството в Тайпе.

В Женева днес започва 74-та Световната здравна асамблея, която ще продължи до 1 юни, и както миналата година, ще протече виртуално.

В съвместно изявление на външния министър Джаушей Джоузеф Ву и министъра на здравеопазването Чън Шъ-чун правителството заяви, че ще продължи да се стреми към участие в Световната здравна асамблея.

В качеството си на международен професионален здравен орган СЗО трябва да служи на здравето и благосъстоянието на цялото човечеството, а да не капитулира пред политическите интереси на определен член, каза Чън, имайки предвид Китай.

Изразяваме съжаление за продължаващото безразличие на секретариата на СЗО към здравните права на 23,5-те милиона тайванци, посочи още министърът, който оглавява и борбата с пандемията.

Китай заявява, че Тайван може да участва, само ако приеме, че е част от "единен Китай", което правителството в Тайпе няма да направи, че само Пекин има право да говори от името на Тайван на международната сцена, и че Тайван при всеки случай е получил нужния му достъп по време на пандемията от COVID-19.

В изявлението на Тайван се посочва, че Китай невярно твърди, че за участието на Тайпе са били направени подходящи договорености и добави, че само демократично избраното правителство на острова може да говори от името на народа си.

Тайван настоява СЗО да поддържа професионална и неутрална позиция, да отхвърли политическата намеса на Пекин и да позволи на Тайван да участва в срещите, механизмите и дейностите на СЗО, за да защити благополучието на човечеството чрез съвместна борба с болестта.

В изпратено по електронна поща съобщение СЗО заявява, че нейният секретариат работи широко с тайванските здравни експерти и високопоставени служители на техническо и научно равнище. И се подчертава, че статутът на наблюдател на Тайван в СЗО е въпрос, който трябва да решат 194-те нейни членове.

От година натискът върху СЗО за реинтегриране на Тайван се увеличава. Островът се справяше по впечатляващ начин със здравната криза, особено в началото а пандемията. Той успя много бързо да ограничи огнищата на зараза, а след това започна да изпраща зад граница защитни екипировки, които навсякъде бяха дефицитни.

След като успешно овладяваше пандемията близо година и половина и беше признат за страна модел в справянето с болестта, Тайван беше засегнат от разразяване на COVID-19 в цялата страна, като общият брой на установените случаи се утрои и достигна 4917, а жертвите са 29, по днешни данни.