Тайван иска диалог с Китай, но не може да приеме предложението му за "една страна, две системи", каза днес президентката Цай Ингвен, след като встъпи в длъжност за втори и последен мандат, предаде Ройтерс.

"Искам да повторя думите "мир, равенство, демокрация и диалог". Няма да приемем използването от властите в Пекин на принципа "Една страна, две системи", за да бъде омаловажен Тайван и да бъде подкопано статуквото от двете страни на протока", каза тя.

Китай използва тази система, даваща висока степен на автономия, за да управлява бившата британска колония Хонконг, която бе върната на Китай през 1997 г. Предлага този принцип да важи и за Тайван, но всички големи тайвански партии го отхвърлят.

Цай каза, че отношенията между Тайван и Китай са достигнали исторически повратен момент.

"Дълг и на двете страни е да намерят начин за съвместно съществуване в дългосрочен план и да предотвратят засилването на враждебността и различията", заяви тя.

Пекин отговори, че "обединението" е неизбежно и никога няма да приеме независимостта на Тайван. Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще се придържа към принципа "една страна, две системи" и "няма да остави никаква възможност за сепаратистки действия за независимост на Тайван".
Цай и нейната Демократическа прогресивна партия категорично спечелиха президентските и парламентарните избори през януари, обещавайки да се противопоставят на Китай, който смята Тайван за своя територия и заявява, че ако е необходимо, островът ще бъде поставен под контрола на Пекин със сила.
Цай каза, че Тайван полага възможно най-големи усилия да запази мира и стабилността в Тайванския проток, който отделя острова от Китай. "Ще продължим тези усилия и желаем да водим диалог с Китай и да дадем още конкретен принос за регионалната стабилност", заяви тя. По думите й Тайван ще продължи борбата си за участие в международни организации и ще "укрепва връзките със САЩ, Япония, Европа и други страни със сходни възгледи".