Италия e новият победител на "Евровизия", след като събра най-много гласове на финала на конкурса, който се проведе в Ротердам.

Рок групата Maneskin, спечели с песента "Zitti E Buoni" като излезе начело на класацията след солиден вот от публиката.

След вота на професионалното жури италианците бяха в петицата, а начело беше Швейцария, следвана плътно от Франция. Подредбата обаче сериозно се промени след зрителския вот. Швейцария падна на трета позиция, Франция успя само да запази второто си място.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Българската участничка на "Евровизия" Виктория Георгиева  класира страната ни на 11-о място сред общо 26 държави във финала. Тя се представи с песента "Growing Up is Getting Old". Преди вота на публиката Виктория беше на шеста позиция, като за нея максималните 12 точки дойдоха от националните журита на Молдова и Португалия. Северна Македония предпочете сръбската песен.

От публиката обаче изпълнението на Виктория получи само 30 точки и така тя падна до 11-а позиция.

Представянето на Виктория.

 

На събитието, проведено в зала "Ахой" в Ротердам бяха допуснати 3500 души публика, при това без да носят маска,но представили предварително отрицателни тестове.

Миналата година конкурсът бе отменен за първи път в своята история заради избухването на пандемията.

На последно място - с 0 точки от публика и националните журита, остана песента на Великобритания. 0 точки от зрителския вот получиха още Нидерландия, Германия и Испания.