Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ решиха да въведат санкции срещу 13 морски съда на Русия и три руски организации, участващи в реализацията на проекта за строителство на тръбопровода "Северен поток 2".

Това съобщи американското министерство на финансите, цитирано от ТАСС, предава БТА.

Според разпространената информация, в черния списък са включени морските съдове "Академик Черски", "Артемис офшор", "Бахтемир", "Балтийски изследовател", "Финвал", "Капитан Беклемишев", "Мурман", "Нарвал", "Сивуч", "Спасител Карев", "Умка", "Владислав Стрижов" и "Юрий Топчев".

Санкционирани са също федералното държавно бюджетно учреждение "Морска спасителна служба", "Мортранссервис" и "Самарски топлоенергиен имуществен фонд".

Иначе само преди два дни Съединените щати се отказаха да налагат санкции на основната компания, участваща в изграждането на газопровода.

В писмо, адресирано до Конгреса, шефът на американската дипломация Антъни Блинкън заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията „Норд стрийм 2“ и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин.

Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява „риск за европейската енергийна сигурност“, но държавният секретар подчерта в документа, че изключението се прави „в интерес на националната сигурност на САЩ“.

Налагането на санкции „щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори“, обясни Блинкън на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта „Северен поток 2“.

Германия настоява, че проектът е необходим и „възприема американските санкции като намеса във вътрешните ѝ работи", отбеляза Блинкън.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.