Служебният премиер Стефан Янев заяви в интервю пред БНТ, че е заварил хаос в държавната администрация и се надява неговото правителство да постави началото на ред. Янев изтъкна, че според неговата информация наистина е имало незаконни подслушвания на политици, но всичко трябва да се докаже в съда. Премиерът заяви, че шефовете на ДАНС и разузнаването са се дискредитирали и се търси как да бъдат отстранени. Янев се обяви за промяна в стратегията срещу пандемията и каза, че се подготвя нова икономическа програма.

"Заварих хаос. Хаос в държавната амдинистрация, в начина на функционирането й, в подготовката и вземане на решения", каза Янев.

Според него това не отговаря на модела за прозрачно управление.

"Давам си сметка, че това, което заварихме е едно тежко наследство и ще ни бъде неободимо време да бъде подредена държавата. Това е непосилна задача за служебен кабинет, ще поставим началото на този ред", каза още Янев. 

И допълни, че "критики винаги е имало, ще има вероятно и срещу нас".

"Аз съм заявил в самото начало, че ще работим на базата на откритост и прозрачност", декларира премиерът.

Той коментира и скандалите с подслушванията на политици.

"По всички твърдения отговорът е да (на въпроса дали е имало такива подслушвания - б.р.). В момента се извършват проверки. Проблемът с подслушванията е много сериозен. Той част от един модел, на насаждане на страх и контрол. "Това не е за телефона" - колко е популярна тази фраза. Изпозлваме я в ежедневието си. Всеки един обикновен човек, ако не нарушава закона, няма нужда от тази фраза", заяви Янев.

Той допълни, че има информация за подслушванията, но фактите могат да бъдат потвърдени само в съда.

Янев заяви, че шефовете на ДАНС и разузнаването са се дискредитирали с ползването на неплатен отпуск за периода на служебния кабинет.

"Въпросът с уволнението не стои. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване по процедура и поставяне на началото на ново ръководство на тези служби да работят в интерес на гражданите", каза Янев.

Той допусна, че вероятно има връзка между ДАНС и подслушването.

Янев каза още, че стратегията за управление на пандемията трябва да бъде променена, защото резултатите не са задоволителни. Правителството подготвяло и нова икономическа стратегия.

"Не можем да отстъпим от българската позиция, която е оформена с декларация на българския парламент".

Това каза Янев по отношение на Северна Македония. Служебното правителство обаче било готово за неформални разговори и практическа работа по теми, които биха могли да бъдат част от пътна карта за излизане от ситуацията.

"Внушенията, че правителството има ограничени правомощия, не са верни. Има огранчения най-вече за бюджета", каза още Янев.

И допълни, че критерият за уволненията и назначенията в администрацията е професионализъм и прозрачност.

"Тези критерии сега налагам пред моите колеги да ги прилагат при търсенето на кадрови решения", каза Янев.

Той отхвърли твърденията, че зад уволненията стои Васил Божков.

"Не познавам Васил Божков", заяви Янев.

Той не споделя поведението на вътрешния министър Бойко Рашков, който си позволи да дава оценки на журналисти.

"Политиците не бива да си позволяват оценка за журналисти. Оценката я дава обществото", каза Янев.

И допълни:

"Обичам да бъда критикуван, винаги има градивен момент, стига да не е ниво жълта преса".

Янев отрече, че правителството ще работи за кампанията на президента Румен Радев.

"Индиректно от нашите действия зависи неговата кампания. Надявам се да нямаме неуспехи, които да му попречат", каза той.

Янев заяви, че е готов да отиде на война за българската държавност. И цитира Уинстън Чърчил, който е обещавал само кръв, пот и сълзи във Втората световна война.

"Българското общество в последните 30 години се е нагледало на достатъчно кръв пот и сълзи. Аз съм съгласен да отида на война за българската държавност, хората да живеят по-добре. Ако това наричаме война за бъдещето на България аз съм готов да водя тази война. Във всяка война има врагове. Ако ние не се борим за нашето настояще и бъдеще, значи сме се предали и войната е загубена", каза още Янев.

Според него най-сериозната криза е демографската и тя може да се преодолее с възстановяване на държавността и даване на хоризонт пред хората.