Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийската Военно-окръжна прокуратура пусна съобщение как върви разследването срещу т. нар. група "руски шпиони", чиято реализация бе отчетена като шумен успех на българските обвинители. Последваха изгонвания на руски дипломати, а Иван Гешев каза, че това e уникален случай не само в нашата, но и в европейската история след Втората световна война и сравни арестуваните с Петорката от Кембридж.

Днес ВОП съобщава подробности "във връзка с постъпили множество запитвания".

А именно - съобщава се, че в помещение, ползвано от единия, е намерен документ с "информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности на Република България". От прессъобщението - макар и с инициали, излиза, че се визира Любомир Медаров -  доскорошен завеждащ регистратура "Класифицирана информация" в Народното събрание.

Друг от тях - явно бившият зам.-директор на Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в МО Петър Петров (ако се съди по прокурорската информация) е заснел документи, които съдържат класифицирана информация на НАТО. Трети пък осъществил достъп до 18 документа, представляващи държавна тайна.

За т. нар. Резидент - Иван Илиев, бивш директор от военното разузнаване, става ясно, че държал у дома си "документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи".

Клуб Z припомня, че акцията доведе, освен до похвали от евроатлантическите партньори, и до награди от главния прокурор, и най-вече до шумен патриотичен и емоционален наратив - както от него, така и от доскорошния премиер Бойко Борисов.

Обвинения засега не са внесени в съда.

Ето и пълния текст на съобщението:

СЪОБЩЕНИЕ НА ВОЕННО-ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - СОФИЯ

Във връзка с постъпили множество запитвания относно образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 109 от Наказателния кодекс (ръководене и участие в група за извършване на престъпления против Републиката) и по чл. 104 ал.1 от Наказателния кодекс (шпионство в полза на чужда държава), Военно-окръжна прокуратура-София (ВОП-София) предоставя следната допълнителна информация:

При разследването са назначени технически експертизи на множеството иззети от обвиняемите лица флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони.

Част от експертните заключения са изготвени и приобщени към доказателствата по досъдебното производство. Установено е, че в иззетите веществени доказателства се съдържат редица документи, информацията, в които е класифицирана и представлява държавна тайна.

В служебните помещения, съответно в Народното събрание и в Министерство на отбраната, ползвани от обвиняемите Л.М. и П.П., са намерени и иззети документи, съдържащи класифицирана информация, до която те не са имали достъп по служба и не са били нейни адресати. Документ, намерен в помещение, ползвано от Л.М., е съдържал информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности на Република България.

В служебния компютър на обвиняемия Д.В. се съдържа информация, че същият е осъществил достъп до 18 файла, информацията, в които представлява държавна тайна по смисъла на ЗЗКИ. Категорично е установено, че обвиняемият не е имал достъп по служба до тази информация.

В хода на разследването беше установено, че документите, които обвиняемият П.П. е заснел от служебния си компютър, съдържат класифицирана информация на НАТО.

При претърсвания в дома на обвиняемия И.И. са открити документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи.

Коментари

Затова....

Червената хунта на президента РРадев ще закрие специализираните и военни съдилища, ще замота доказателствата и руските шпиони няма да бъдат наказани! Първия ден на новото НС след 11-ти ще се внесе закон скойто Черепа, Баневи, руските шхиони и други мафиоти и предатели да бъдат отървани от съдебно преследване!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.