53-ма души са арестувани на антиизраелска демонстрация в Берлин.

Хора от предимно арабски произход се събраха в центъра на германската столица, за да протестират срещу атаките на Израел срещу позиции на „Хамас“. Повечето носеха палестински знамена. Чуваха се викове: „Израел е убиец на деца“ и „Израел не съществува“.

Полицията се опита да се намеси и се стигна до кратки стълкновения. При тях бяха арестувани 53-ма души.

До антисемитски лозунги и призиви се стигна на демонстрации в провинция Северен Рейн-Вестфалия тази седмица. Пред синагогите в десетки градове се събраха младежи от арабски произход и крещяха антисемитски лозунги.

„Подобни демонстрации не изразяват политически позиции или политически несъгласия, това са призиви срещу еврейството като такова и към този антисемитизъм в Германия има нулева толерантност!“, заяви в специално обръщение кнацлерката Ангела Меркел.

Ясна позиция зае и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

„Няма да търпим омраза към евреите“, заяви той. „Конституцията на Германия гарантира правото на демонстрации и изразяване на мнение. Но който гори знамена със звездата на Давид и крещи антиеврейски обиди, той не само злоупотребява с демокрацията, а извършва противозаконни дейности и ще бъде преследван от закона“, допълни той.