Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери днес, че страната му "не възпрепятства дипломацията" в ООН по израелско-палестинския въпрос. Той обаче не обеща Съединените щати да подкрепят декларация на Съвета за сигурност на световната организаця, призоваваща за спиране на насилието, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се Съветът за сигурност да се събере днес за четвърти път на извънредно заседание за изблика на насилие между Израел и палестински групировки в ивицата Газа. До момента САЩ отхвърлят приемането на декларация.

Китай обвини американското правителство, че възпрепятства постигането на обща позиция. Дипломати и от съюзнически на САЩ страни също изразиха съжаление за тази позиция, отбелязва АФП.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да се завърне на международната сцена след края на мандата на своя предшественик Доналд Тръмп и призова за край на насилието между израелци и палестинци.

"Ние не възпрепятстваме дипломацията, напротив", заяви Блинкън по време на посещение в Исландия, в отговор на въпрос за тези критики.

Той подчерта, че САЩ водят "много интензивна дипломация", но го правят дискретно. Блинкън припомни множеството си телефонни разговори с външни министри през последните дни.

Той обаче отново повтори, че "всяко действие или декларация" трябва да служи на прекратяването на насилието, и даде да се разбере, че предложените на Съвета за сигурност проекти за декларация според него не изпълняват това условие, отбелязва АФП.

Над 200 палестинци в ивицата Газа бяха убити от началото на изблика на насилие на 9 май. В Израел жертвите са 10.