Прокурор не може да издава европейска заповед за разследване без разрешението на съда в неговата страна.

Това гласи разпространено днес становище на Съда на Европейския съюз, изготвено от генералния адвокат Мануел Кампос Санчес-Бордона. Становището обикновено се прилага при издаването на окончателното решение, отбелязва БТА.

Издаденото в случая решение засяга случай, в който български прокурор е поискал от други държави в ЕС да приложат специални разузнавателни средства в интерес на водено у нас разследване. Генералният адвокат отбелязва, че по българското законодателство подобни искания на прокуратурата следва да бъдат съгласувани със съда, докато въпросното искане не отговоря на това условие.

[[nid:108751]]

Заключението повдига въпроса за съвместимостта на българското законодателство с правилата в ЕС, според които прокурор може да издаде такава заповед за разследване само ако изпълнението на поисканото следствено действие може да бъде разпоредено при същите условия в България.

Повод е преюдициално запитване, отправено от Специализирания наказателен съд у нас. Българският съд е попитал дали може да признае доказателства, събрани от Германия, Австрия, Белгия и Швеция, по искането на български прокурор. Става дума за събирането на доказателства за трафични данни - проведени телефонни повиквания по дата, час, място, кореспондиращи номера, апарати и др., но без данни за съдържанието.

Прокурорът не е изпълнил изискванията на българския закон да съгласува искането си със съда, отчита генералният адвокат.

В становището се изтъква, че прокурор не може да поиска от други държави в ЕС действие, което не отговаря на законите в собствената му страна. Обвинителят не може да бъде и безпристрастен, защото е страна по делото.

Ако тезата на генералния адвокат бъде възприета, събраните по оспорения начин доказателства не могат да бъдат използвани и това би довело в бъдеще до отказ за изпълнение на подобни европейски заповеди за разследване.