Европейската комисия подписа днес трети договор с фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Бионтех“.

С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда дози от името на всички страни членки на ЕС за периода от края на 2021 г. до 2023 г. Договорът дава възможност за закупуването на 900 милиона дози от сегашната ваксина и от ваксина, адаптирана към вариантите на COVID-19. Предвидена е и възможност за купуване на допълнително още толкова дози.

Единствено Унгария от всички 27 страни членки е поискала да не бъде част от новия договор , съобщи по-късно на пресконференция еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. За това е бил информиран предварително Управителният съвет, създаден от ЕК и съставен от представители на държавите от ЕС.

В контракта е включено изискване производството на ваксини да е базирано в ЕС и основните им съставки да са с произход от Съюза. Доставките за страните членки са гарантирани още от самото начало на снабдяването през 2022 г.

В договора е дадена и по-добра възможност държавите членки да препродават или да даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX.

„При потенциалните договори с други производители ще следваме същия модел, като действаме в полза на всички“, увери председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ЕС трябва да бъде крачка напред спрямо вируса, смята Стела Кириакиду.

„Това означава достъп до адаптирани ваксини, за да се защитим от заплахата на вариантите на вируса, и до подсилващи дози, за да удължим имунитета, както и да защитим по-младите хора от нашето население“, коментира еврокомисарят.

И допълни, че ЕС насочва с приоритет вниманието си към доказалите своята стойност технологии, каквито са ваксините с информационна РНК (иРНК). Запазват се обаче и други възможности.