12 души бяха задържани в Пловдив, 7 от които полицейски служители, в това число началникът на 3-то РПУ Самуил Хаджиев, при акция на Окръжна прокуратура Пловдив и вътрешна сигурност на МВР.

Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, като на място пристигна и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който даде още информация по случая.

Рашков коментира и актуалните теми с кадровите промени в МВР, "отпускарите" шефове на служби и др. От думите му стана ясно, че ще има още смени в полицейските ръководства, в т.ч. в Пловдив. Факт вече била и смяната на директора на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) старши комисар Георги Илиев Хаджиев.

Стана ясно, че днешната акция е заради проституция, наркотици и вероятно подкупи. Но вътрешният министър отказа подробности. Не стана ясно и има ли тя нещо общо със сигналите за купуване на гласове, за каквито Рашков говори, че има преди няколко дни.

"Колегите са работили няколко месеца по случая. Когато встъпих в длъжност, получих тази информация, но те прецениха кога да пристъпят към реализация на събраните материали. Сега прецениха, че е настъпил подходящият момент за ареста и разпитите на тези лица", заяви той.

И призова медиите да оставят прокуратурата да си свърши работата. Коментарите преди това щели да са "чиста политика".

Коментари не можело да се правят на този етап и защото се издирвали още пет лица във връзка със случая - цивилни.

Арестуваният Самуил Хаджиев е на поста по-малко от три месеца, след като беше преместен от районното управление в Раковски.

"На практика днес съм тук, защото трябва да проведа много сериозен разговор с ръководителите на областните дирекции на МВР. Това е удар срещу тази служба тук. В следващите дни трябва да взема решения. Задължително трябва да има рокади", подчерта Рашков.

От думите му се разбра и че ще бъде сменен и директорът на областната дирекция в Пловдив Йордан Рогачев.

"Ние не можем да го открием да разговаряме дори с него", заяви по адрес на Рогачев Рашков.

Не можело директорът на ОД да не е знаел за действията на служителите си, още повече че е бил длъжен по закон да контролира, подчерта министърът. "Задължително трябва да има рокади. Не може да се задържи началникът и да няма кадрови промени. Ние няма да търпим подобни прояви", подчерта пак.

Той анонсира и освобождаването на Георги Хаджиев, мотивирано отново с потушаването на протестите в София миналото лято. По думите му ръководителят на столичната полиция "гледал спокойно как пребиват в центъра на София и то под колоните на Министерския съвет".

"Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители, никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата по улиците или където и да е", посочи Рашков.

Хаджиев е подал заявление за преназначаване. Той ще бъде преместен в Главна дирекция "Жандармерия и специални операции", съобщава БНР, позовавайки се на свои източници.

От думите на Рашков стана ясно още, че се работи и по случаи на търговия с вот и ако прокуратурата не обяви в полза на чии партии се е правело това, МВР щяло да го направи. "Да осветлим малко този процес".

Високопоставен пловдивчанин

Неизменно Рашков бе попитан и за началничката на кабинета си Елена Фичерова-Караиванова, за която се обяснява от първия си ден на поста. Както е известно, въпросите към него са свързани с това как я е избрал и има ли нещо общо с Васил Божков при все участието й в учредяването на партията на бизнесмена с 18 обвинения у нас - "Българско лято". Вчера пък от ръководената от Сотир Цацаров, с когото Рашков бе в открит конфликт докато единият бе главен прокурор, а другия ръководеше бюрото за контрол на СРС, КПКОНПИ обявиха, че Фичерова е била уволнена от антикорупционната комисия заради конфликт на интереси.

По този повод министърът заяви многозначителното:

"Най-накрая аз я убедих да напарави официално изявление и в близките дни, струва ми се, най-късно до петък, всички вие ще прочетете за какво става дума и тогава ще си спомните какво съм казал аз преди няколко дни за това назначение. Ще се убедите сами. Ще се убедите и за факти за един ваш друг съгражданин. И засега толкова".

- Кой е той? За Пламен Узунов ли става въпрос? - попитаха журналистите за президентския съветник.

- Високопоставен. Не. - отвърна Рашков.

Дали става въпрос за Цацаров, който е пловдивчанин, Рашков не каза.