Посолството на Израел в Китай протестира срещу "крещящ антисемитизъм", демонстриран по време на програма, излъчена по презокеанския канал на държавната телевизия Си Си Ти Ви, посветена на темата за насилието в Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В туит дипломатическото ведомство обяви:

"Надявахме се, че времената на конспиративните теории за "еврейски контрол на света" са приключили, но за жалост антисемитизмът показа отново грозното си лице. Ужасени сме да видим крещящия антисемитизъм, изразен в официална китайска медия".

Вчера по телевизия Си Джи Ти Ен, която е презокеански канал на държавната телевизия Си Си Ти Ви, водещият Чжън Цзунфън повдигна въпроса дали американската подкрепа за Израел е наистина базирана на споделени демократични ценности и каза, че "някои хора вярват, че произраелската политика на САЩ може да се проследи до влиянието на заможните евреи в САЩ и до еврейското лоби върху взимащите външнополитическите решения в САЩ".

"Евреите доминират финансовите и интернет секторите", заяви Чжън на английски. "Дали те имат могъщи лобита, както твърдят някои? Възможно е", допълни той.

Китай от дълго време е силен поддръжник на палестинската кауза и тези дни китайското външно министерство разкритикува САЩ, че блокира приемането на изявление в Съвета за сигурност на ООН, осъждащо насилието между Израел и палестинците, отбелязва агенцията.