Прокуратурата на Ню Йорк е уведомила "Тръмп организейшън", че разследването срещу компанията, управлявана от бившия президент Доналд Тръмп, вече е криминално, а не чисто гражданско, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Окръжният прокурор на Манхатън, демократът Сайръс Ванс, от над две години разследва бизнес делата на Тръмп от преди да стане президент.

"Тръмп организейшън" засега не е открита за коментар.

Офисът на Ванс посочва в документи, подадени пред съда, че разследва "евентуално обширно и продължително криминално поведение" на "Тръмп организейшън", включително данъчни и застрахователни измами и фалшификация на бизнес отчети.

Разследването на Ванс започна, след като бившият адвокат и "момче за всичко" на Тръмп Майкъл Коен плати преди изборите през 2016 г. на две жени да си мълчат за предполагаеми сексуални срещи с Тръмп. Разследването се ускори, откакто Тръмп загуби битката за втори мандат в Белия дом от демократа Джо Байдън.

През февруари офисът на Ванс заяви, че е получил данъчните декларации на Тръмп като част от разследването, след продължителна съдебна битка.

По време на президентството си републиканецът решително отказваше да разкрие данъчните си декларации, въпреки че беше подложен на голям натиск да го направи.

Прокурорът на Ню Йорк Летиша Джеймс води отделно криминално разследване дали компанията на Тръмп е обявявала невярна стойност на недвижими имоти, за да си осигури заеми и получи икономически данъчни ползи. 

Екипът на бившия президент настоява, че разследването на прокуратурата на Ню Йорк е политическа вендета.

"Ние информирахме "Тръмп организейшън", че нашето разследване вече не е от чисто граждански характер", заяви говорителката на Джеймс. "В момента активно разследваме "Тръмп организейшън" за престъпна дейност, заедно с окръжната прокуратура на Манхатън. Нямаме допълнителни коментари по темата".

В изявлението не се споменава изрично кое е наложило да се измени естеството на разследването или дали бившият президент лично ще бъде заведен под отговорност.

Гражданските дела обикновено са свързани с увреждане на физически или юридически частни лица, докато наказателното право се прилага в случаите, когато се смята, че вредата засяга обществото като цяло, включително и държавата.