"Всеки може да дава каквито оценки намери за добре... Това какво ще сметне ВСС е важно, аргументите, които ще даде в една или друга посока, предложенията също трябва да се имат предвид, но този въпрос се решава по законодателен път.“ 

Това коментира правосъдният министър Янаки Стоилов относно специализираното правосъдие и предложенията за неговото преструктуриране, които срещнаха синхронизиран и мощен отпор от ВСС, прокуратурата и самите специализирани съдилища. Аргументът им е, че дзакриване би означавало намеса в независимата съдебна власт.

Законодателят има правото да прецени дали да ревизира по някакъв начин структурите, функциите, компетенциите при отчитане на конституционните изисквания, напомни обаче служебният министър.

"Създаването на закони не е никаква намеса в дейността на една или друга институция, нарушаване на принципа за разделение на властите, ако това се прави според изискванията на Конституцията, но това е деликатна граница – Конституционният съд има богата и противоречива практика по тези въпроси", поясни министър Стоилов в интервю пред БНР.

Понякога под прикритието на по-голяма прецизност, на сложност на въпросите, те не получавт своевременен отговор, каза той по повод това, че ВСС доста тромаво миналата седмица отказа да впише срок, в който да се изготвят анализи за близо 10-годишната дейност на спецмагистратите.

Стоилов повтори, че се надява утре да получи предложенията за структурата и критериите на бъдещите анализи на специализираните прокуратури и съдилища (той настоя Пленумът да се събере извънредно в четвъртък, а двете колегии - съдийската и прокурорската, да направят тези критерии, б.р.)

Той посочи като добър пример, че ВСС обсъжда проблемите на специализираното правосъдие по негова инициатива. Стоилов обаче отбеляза, че "може този въпрос да бъде някак разтегнат във времето, да се затлачат нещата..."

"За мен - ако този въпрос не бъде решен в рамките на месец - месец и половина, това би означавало опит нещата да отидат в неопределено бъдеще време." 

Стоилов се застъпи и за преглед на управлението по сектори.

Би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство – независимо дали е служебно или редовно, да има кратка равносметка за състоянието в сектора, зояви той пред БНР. Повод бе направеният вече анонс от него - че се проверяват структурите на ведомството.

"Едва ли можем да проверим всичко за такъв кратък период, трябва да се съсредоточим върху най-проблемните области, които са известни от години", уточни Стоилов относно започващата ревизия на структури и дейности под шапката на Министерството на правосъдието. Става дума за Агенция по вписванията, Търговския трегистър, Регистърът за особените залози, затворите, проблемите с българското гражданство... 

По думите му проверките не би трябвало да продължат повече от две-три седмици.

Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки и сключените въз основа на тях договори поне през последните няколко години, както и да се направи преглед на Националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона, изтъкна една от посоките Стоилов.

"В България е доста занемарен анализът на въздействието на действащите закони", смята Янаки Стоилов.

Той поясни, че съгласно нормативната уредба това въздействие трябва да бъде първоначално прогнозирано, но е задължително периодично да се прави оценка на въздействието на действащите закони.

Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало и какви проблеми са породени от действащите закони, допълни правосъдният министър пред Силвия Великова.