Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Унгарският парламент отмени официално закон от 2017 г. срещу неправителствените организации, породил критики в международен план, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Така на практика унгарският парламент се съобрази със Съда на ЕС, който миналата година постанови, че законът налага "дискриминиращи и необосновани ограничения" за неправителствените организации и техните поддръжници.

Нормативният акт беше един от няколко въпроса, предизвикали конфликт между Брюксел и премиера Виктор Орбан през последните години на фона на опасенията за отстъпление на демокрацията в Унгария.

Законът повеляваше организации, получаващи дарения от чужбина над определен праг, да декларират това, да се регистрират пред властите и да разкриват имената на дарителите си.

Консервативно-националистическото правителство на Орбан заяви, че целта е да се повиши прозрачността, но според критици това е трябвало да послужи единствено за стигматизиране на критиците на правителството, отбелязва ДПА.

Миналия месец кабинетът внесе законопроект за отмяна на нормативния акт, а днес депутатите го одобриха.

Парламентът обаче прие и нови разпоредби за дейността на неправителствените организации, които задължават Държавната сметна палата на Унгария да изготвя ежегодни доклади за НПО-тата, чийто годишен баланс надхвърля определен праг.

Деветнайсет неправителствени организации, включително "Амнести интернешънъл", "Грийнпийс" и "Унгарският хелзинкски комитет", изразиха недоволство, че по този начин държавата е създала ново средство за тормоз.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.