Първите предизборни дебати между кандидатите за канцлер в Германия започнаха вчера вечерта, като един срещу друг се изправиха кандидатът на социалдемократите и финансов министър в това правителство Олаф Шолц и кандидатката на Зелената партия Аналена Бербок.

Дебатът бе по-скоро приятелски разговор, в който двамата кандидати не се нападаха и избягваха да спорят, коментираха анализаторите. Особено внимателна бе Аналена Бербок, която явно държеше да не показва агресия. 

От това се възползва съперникът й Шолц – политик с голям опит, който се представяше през цялото време като спокоен, уравновесен човек, видял какво ли не в политиката и напълно квалифициран да заеме върха й.

Двамата се разгорещиха чак към края на дебатите, когато темата бе кой трябва да плати за енергийната политика на страната и преминаването й към екологични източници. Бербок настоя, че цената на емисиите СО2, която сега се разпределя като данък върху бензина и имотите, трябва да се повиши за сметка на индустрията и наемодателите.

Шолц пък настоя да отпадне прехвърлянето на цената върху гражданите. 

"Не можем просто да си пожелаваме бъдещето, трябва да го изработим", контрира Шолц на няколко пъти идеите за зелена политика на Бербок. 

Малко преди дебатите Бербок предизвика фурор в медиите с предложенията си за отпадане на вътрешните полети в Германия. За да е възможно това, трябва цените на пътувания с влак да се изравнят с тези на самолетите. В момента вътрешните полети в Германия струват около 100 евро, докато за същата отсечка билетът за влак може да стигне и 300 евро.

Според анализите на дебата Олаф Шолц се е представил по-добре.