При израелски въздушен удар днес в ивицата Газа бе убит Хусам Абу Харбид - висш командир на екстремистката групировка "Ислямски джихад", съобщиха източници от израелската армия и от групировката, цитирани от Ройтерс.

Убийството вероятно ще доведе до насилствена реакция от страна на екстремистката групировка на фона на размяната на удари между Израел и управляващата в ивицата Газа ислямистка групировка "Хамас". На 11 май бяха отстранени други двама командири на "Ислямски джихад".

В изявление, потвърждаващо убийството на Харбид, израелската армия посочва, че той "стои зад няколко терористични атаки с противотанкови ракети срещу цивилни израелци", като при една от тях има ранен цивилен гражданин на Израел.

Харбид бе командир на "Ислямски джихад" от 15 години.

Най-малко трима палестинци също са били убити от израелски въздушен удар върху кола в град Газа в понеделник. Израелските военни съобщиха, че от Газа са изстреляни около 60 ракети към израелските градове през миналата нощ, в сравнение с 120 и 200 в предишните две нощи.

След изстрелване на ракети от Газа по израелските градове Беер Шева и Ашкелон, израелски самолети бомбардираха, според военните, 15 км (девет мили) подземни тунели, използвани от "Хамас". Те също така са ударили девет резиденции, принадлежащи на високопоставени командири на терористичната организация, се казва в съобщението.

Под звуците на израелски бомбардировки, продължаващи през цялата сутрин, някои жители на Газа се втурнаха към пекарни и дрогерии, за да се запасят с хляб и други необходими вещи.

"Децата ми не успяха да заспят цяла нощ, дори след като вълната на интензивните бомбардировки спря", казва пред Ройтерс Ум Наим, 50-годишна майка на пет деца, докато пазарува за хляб в града. "Това, което се случва с нас, е прекалено, но Йерусалим си заслужава всичките жертви."