ГЕРБ отговори остро на обвиненията, които президентът Румен Радев отправи днес към преждеуправлявалите в интервю за БНР. 

Бившата министърка на труда и социалната политика Деница Сачева каза, че бюджетът не е актуализиран, защото той разполага с достатъчен резерв, а зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обвини Радев във външнополитическо двуличие. 

 
Часове по-рано Радев каза, че Бойко Борисов е вързал ръцете на служебното правителство, като е отказал да внесе актуализация на бюджета и че е заложил "дистанционно" управлявани бомби във финансите на държавата срещу назначения от президента кабинет.
 
Всички социални плащания са гарантирани до кая на юни и нито една от мерките, въведени от кабинета "Борисов", не е спряла да действа, посочи Сачева. И без актуализация служебното правителство е намерило пари за добавката от 50 лева за пенсионерите за неговия двумесечен мандат, каза тя.

"Не може да се говори затова, че бюджетът е издънен, че в хазната няма пари, че има нужда от актуализация на бюджета. След като 318 милиона бяха намерени буквално за една нощ", заяви Сачева пред БНТ.

Кабинетът "Борисов 3" е бил упрекван, че купува гласовете на пенсионерите с добавката от 50 лева, но предизборната кампания на президента върви още преди началото на изборите на 4 април, добави тя.

"Логичният въпрос към него е купува ли той гласовете на българските пенсионери с тези 50 лева, които им обеща в рамките на това служебно правителство", попита Сачева.

ГЕРБ призова президентът да заяви ясна позиция по случая с репресиите срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални и за разкритата шпионска мрежа, която е работела у нас в полза на Русия.

"Президентът в момента се опитва предизборно и преди собствените си избори да лъже всички едновременно. На едните да казва, че е прозападен, на другите да казва, че е проруски, да се обръща, да намигва към Дубай, чрез назначения в служебния кабинет и в крайна сметка да държи в плен българските институции", каза Митов пред националната телевизия.