Здравните експерти ще предложат на служебното правителство удължаване на извънредната епидемична обстановка заради коронавируса с още месец - до края на юни. Това се разбра от думите на главния национален здравен инспектор Ангел Кунчев. Очаква се решението да бъде взето през новата седмица. В момента извънредната епидемична обстановка е обявена до края на май, но по закон правителството може да удължава сроковете, колкото е необходимо. 

"С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи", обясни Кунчев, цитиран от бТВ.

Към момента действащите противоепидемични мерки са доста разхлабени, но все така задължително е носенето на предпазна маска на закрито и при струпвания на хора, спазването на дистанция, ползване на капацитета на заведения, театри, кинозали и т.н. наполовина и др.

Друга мярка, която се предвижда за справяне с пандемията от коронавирус, е и продължаване на т.нар. "зелени коридори" за ваксинация. Според доц. Кунчев предстои и облекчаване на начина, по който личните лекари ще се сдобиват с дози ваксини за пациентите си. Препаратите ще се получават от РЗИ по места и от ДКЦ, които ще бъдат определени в заповед. Така ще бъдат избегнати струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция, обясни експертът.

Според Кунчев трябва да се засили ролята на общопрактикуващите лекари – те да получават толкова ваксини, колкото заявят. 

От края на май доставките на ваксини от "Пфайзер"/"Бионтех" се увеличават двойно, което ще даде възможност да останат количества за електронната система и "зелените коридори", посочи още главният здравен инспектор.

Той съобщи, че се обмислят промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два варианта за такава възрастова граница - до 2 г. или до 5-6 г., като най-верятно ще се приеме второто предложение.

"Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни Кунчев.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.