Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че кампанията срещу палестинските въоръжени групировки ще "продължи колкото е необходимо", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Премиерът говори вчера в Министерството на отбраната в Тел Авив и отправи предупреждение към лидерите на "Хамас":

"Не можете да се скриете нито над земята, нито под земята. Никой не е защитен".

Израелският лидер добави, че "няма по-справедлива или морална кампания" от тази на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа. Той благодари на американския президент Джо Байдън и на други световни лидери за тяхната подкрепа.

Нетаняху направи това изявление в края на шестия ден от поредната ескалация на конфликта между израелци и палестинци, в който израелската армия разруши висока сграда в ивицата Газа, в която се помещават офиси на Асошиейтед прес и други медии. Всички хора бяха евакуирани от сградата преди бомбардировката.

Най-малко 40 палестинци са убити при израелските удари по град Газа днес

Най-малко 40 души са загинали и 50 са ранени при израелските въздушни удари по град Газа днес, обявиха здравните власти в палестинския анклав, предаде Франс прес. Сред жертвите са 12 жени и 8 деца. Повечето от ранените също са жени и деца.

Според телевизия "Ал Маядин", 36 палестинци са загинали и близо 60 са ранени, предаде ТАСС. Спасителни екипи продължават да разчистват отломките на разрушени от ударите няколко къщи по централната улица на Газа "Ал Уахда", под които може да са затрупани още хора.

Това е най-кръвопролитната единична атака от започналото преди седмица ожесточен боеве между Израел и палестински екстремисти ивицата Газа, управлявана от ислямисткото движение Хамас, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано днес израелската армия съобщи, че през нощта е нанесла въздушен удар по дома на шефа на политическото бюро на Хамас в ивицата Газа Яхия Синуар в град Хан Юнес. За последните два дни това е третият подобен удар срещу жилища на командири от радикалната групировка.

От Хамас и Ислямски джихад признаха, че досега са загинали 20 техни бойци. Израел обаче твърди, че истинският им брой е много по-голям.

Палестинската страна съобщава за 188 убити, включително 55 деца и близо 1230 ранени в Газа от началото на сегашната ескалация на конфликта с Израел, съобщи АФП.
В Израел десет души, сред които едно дете и един войник, са загинали в резултат на ракетните нападения на Хамас, а 282 са ранени.

Иран обещава подкрепа на Хамас

Междувременно Иран обеща на палестинското движение "Хамас" подкрепа в борбата срещу Израел, предаде ДПА.

Командирът на бригадите "Кудс" на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил вчера в телефонен разговор лидера на "Хамас" Исмаил Хания в пълната си подкрепа, съобщиха ирански държавни медии.

От своя страна, Хания е благодарил на Иран и е казал, че борбата срещу Израел не е само на "Хамас", а на целия ислямски свят.

Ислямистката групировка "Хамас", класифицирана като терористична организация от ЕС, контролира ивицата Газа. Войнствени палестинци обстрелват с ракети Израел от дни.

Израелските въоръжени сили отговарят с въздушни удари по обекти в Газа.

По-рано иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отмени в последния момент планираната си за вчера визита в Австрия, след като правителството във Виена издигна знамето на Израел над сградата си.

Иран смята Израел за свой кръвен враг и подкрепя антиизраелски групировки, в това число "Хамас" и "Ислямски джихад" в Газа и "Хизбула" в Ливан.

Въпреки това Иран показва сдържаност в най-новата ескалация на конфликта между израелци и палестинци. Една от причините за това според наблюдатели са ядрените преговори, които Техеран не иска да провали. Основният залог в тях е отмяната на американските санкции, които вкараха Иран в икономическа криза през последните две години.

Хиляди палестинци протестират в САЩ

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на големите градове в САЩ, за да подкрепят палестинците на фона на поредната ескалация на конфликта с Израел.

Около 2000 демонстранти се събраха в квартал Бруклин в Ню Йорк, скандираха "Свободна Палестина" и развяваха палестински знамена, предаде Франс прес.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря вчера по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас, пред които изрази безпокойство от ескалацията на насилието и призова за успокояване на обстановката.

Стотици протестиращи блокираха пътния трафик в Лос Анджелис с искане да бъде сложен край на израелските въздушни удари в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяваха знамена с надписи "Свободна Палестина" и скандираха "Да живее интифадата". Те преминаха вчера на шествие до израелското консулство в западната част на града.

Стотици демонстранти се събраха вчера и на площад "Копли" в Бостън и извървяха оттам пеша краткото разстояние до израелското консулство, блокирайки трафика.

Демонстранти разпънаха транспарант с цветовете на палестинското знаме и надпис "Свободна Палестина" от козирката на сградата, където се намира дипломатическото представителство.

Други по-малки протести се състояха в Хартфорд и Питсбърг. На видео в социалните мрежи се вижда как ораторът на един от тях призовава американските законодатели да наложат на Израел ограничения как да харчи парите от помощите от САЩ

Борел свиква външните министри от ЕС

„Предвид текущата ескалация между Израел и Палестина и недопустимия брой на цивилните жертви свиквам извънредна видеоконференция на министрите на външните работи от ЕС във вторник (18 май – б.р.)

Това написа в туитър върховният преставител на Съюза по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Министрите ще координират и ще обсъдят начина, по който ЕС може да допринесе най-добре за прекратяване на сегашното насилие.

Папа Франциск отправи днес предупреждение срещу "спиралата на смъртта и разрушението" в близкоизточния конфликт, като нарече "ужасна и неприемлива" смъртта на невинни жертви, предаде Франс прес.

"С помощта на международната общност" трябва да се намери решение, за да спре това "кресчендо на омразата и насилието - една тежка рана за братството, която трудно се лекува, ако липсва отваряне за диалог", заяви папата след неделната си молитва "Ангел Господен".