Десет членове на едно семейство бяха убити тази сутрин при израелски въздушен удар в западната част на ивицата Газа, съобщи Франс прес, като се позовава на палестинските здравни власти, предава БТА.

Осем деца и две жени загинали, когато изстреляна от израелски изтребители ракета разрушила триетажната им къща в бежанския лагер Ал Шати.

Египет изпрати днес 10 линейки в ивицата Газа, за да откарат ранените при израелските бомбардировки палестинци в египетски болници, съобщи Ройтерс.

Линейките влезли в Газа през КПП Рафах, който иначе е затворен за пет дни заради празника Айд ал Фитр по случай края на рамазана и през уикенда, и ще бъде отворен в понеделник.

По-късно днес в Газа ще бъдат изпратени още пет линейки, а три египетски болници се подготвят да лекуват ранените, съобщиха източници от здравните власти.

Обединените арабски емирства (ОАE) призоваха Израел и палестинците незабавно да прекратят бойните действия, съобщи ТАСС.

"ОАЕ са разтревожени от продължаващото нарастване на насилието в Израел и Палестина. Ние се присъединяваме към други държави в призива за незабавно прекратяване на насилието и бойните действия", заяви днес външният министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян.

"ОАЕ призовават двете страни веднага да предприемат стъпки за прекратяване на огъня, да започнат политически диалог и да проявят максимална сдържаност в своите действия", добави министърът. Той изтъкна, че Обединените арабски емирства са готови да подкрепят всички усилия за постигане на мир и стабилност в региона.

ОАЕ станаха единствената страна в Персийския залив, която не обвини Израел в ескалация на напрежението, а също така призова и двете страни в конфликта към прекратяване на насилието, отбелязва агенцията. От септември 2020 г., когато ОАЕ подписа с Израел споразумение за нормализиране на отношенията, двете страни въведоха безвизов режим и се договориха да развиват сътрудничеството в редица области, включително здравеопазването и информационните технологии.