Конституцията в България гарантира свобода на религията и на вероизповеданието. Религиозните групи в страната могат да изповядват вярванията си без регистриране, но регистрираните групи получават средства за издръжка.

Конституцията признава източното православие за традиционна религия в страната и законът освобождава Българската православна църква (БПЦ) от регистрация. Това се посочва в раздела за България на годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи.

Докладът е за изминалата 2020 г. Частта за България e 16 страници.

В нея се припомня, че още в навечерието на миналата година, на 10 декември 2019 г., Пловдивският апелативен съд е започнал да разглежда жалба във връзка с присъдите на роми мюсюлмани, осъдени през 2019 г. по различни обвинения, сред които подкрепа за "Ислямска държава", подкрепа за чуждестранни бойци, разпространение на ислямска салафитска идеология, критикувана от правителството като недемократична идеология и като подстрекаване към война.

Прокуратурата обжалва присъдите на 13 от общо 14 подсъдими и поиска по-строги наказания. 12 от подсъдимите също обжалваха присъдите си. През 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд осъди лидера на групата - ислямския проповедник Ахмед Муса, на 8,5 години затвор, останалите мъже получиха условни присъди от 12 до 42 месеца, а единствената жена в групата получи двугодишна условна присъда, се припомня в доклада.

В частта за България се казва още, че през изминалата година мюсюлмански лидери отново са казали, че някои общини са им отказали разрешение за изграждане на нови религиозни обекти или за ремонт на съществуващи такива.

Някои религиозни групи са се оплакали от неравностойно отношение от страна властите по време на извънредното положение, въведено заради COVID-19 от 13 март до 13 май миналата година, когато всички събирания на закрито бяха забранени. Католиците, арменските апостолически православни и повечето протестантски църкви минаха тогава на онлайн религиозни служби, докато мюсюлманите и евреите затвориха съответно джамиите и синагогите си.

БПЦ остана отворена, без глоба за това, се посочва в частта за България. В нея се казва, че Евангелският алианс и някои други религиозни групи са се оплакали, че правителството не прилага рестрикциите за COVID-19 еднакво за всички религиозни групи, фаворизирайки БПЦ. Посочва се конкретен пример с пастор Николай Василев от Божията църква-България, обвинен, че е провел великденска служба в Самоков в нарушение на забраната за публични събирания по време на извънредното положение.

Според съобщения в медиите над 100 от участниците в проявата тогава са получили административни глоби. Според Василев и видеокадри от събитието организаторите му са спазили всички изисквани здравни мерки, в това число и подходяща физическа дистанция и носене на маски. Срещу Василев е започнало съдебно преследване през октомври, но дата на процеса все още не е била насрочена към края на годината. Ако вината му бъде призната, максималната присъда е пет години затвор и 15 000 лева глоба.

В частта за България на доклада се посочва и, че през февруари миналата година Европейският съд за човешки права пък е спрял депортирането на трима мюсюлмани уйгури в Китай. На тях и е било отказано убежище през 2017 г. Държавната агенция за национална сигурност на България е постановила тяхното експулсиране през 2018 г. от съображения за националната сигурност. Неправителствени организации са съобщили, че уйгурите са избягали още през 2019 г. от България към друга европейска страна, се казва в документа.

В доклада се припомня, че през февруари миналата година Шуменският административен съд е констатирал, че наредбата на Община Шумен, ограничаваща проповядването, нарушава конституцията на страната. Същият съд обаче същевременно е постановил, че разпоредбите, забраняващи религиозни дейности в културни институции, училища и заведения за подрастващи и деца, са адекватна и пропорционална мярка за защита на децата.

Депутат и член на управляващата тогава коалиция разкритикува това решение и нарече "Свидетели на Йехова" "опасна секта", а решението бе обжалвано от общината и от "Свидетели на Йехова".

В доклада се посочва още, че на 17 януари миналата година Българската академия на науките е организирала кръгла маса заедно с министерството на отбраната, за да представи доклад, в който се отрича българските власти по време на Втората световна война да са въдворявали мъжете евреи в трудови лагери в началото на 40-те години на миналия век, а вместо това са се опитали да ги спасят от нацистите.

Кръглата маса тогава бе подкрепена от министерствата на образованието и на културата, от ВМРО и от няколко неправителствени организации. Еврейската неправителствена организация "Шалом" обаче разкритикува събитието като "обезпокояващ ревизионистки опит да се изкриви историята на Холокоста" на всички институционални равнища.

Припомня се, също, че в реч на 30 януари тогавашната външна министърка Екатерина Захариева е казала, че изпращането на евреите в трудови лагери по време на Втората световна война е било част от "антисемитската репресивна машина", установена с антисемитско законодателство.

В доклада се припомнят също, че "Шалом" е съобщил за смъртни заплахи и увеличаване на инцидентите с антисемитски изказвания в контекста на коронавирусната пандемия, както и за периодично поругаване на еврейски гробища и монументи. "Свидетели на Йехова" от своя страна съобщили, че някои медии продължават да интерпретират неправилно техните дейности.

Протестантите в България пък са се оплакали, че медии са публикували информации за членове на тяхната общност с положителен резултат за коронавирус, но не и за представители на нито една друга религиозна група.

БТА