Столична община обяви повторно отваряне на новата Система за кандидатстване в детските градини и яслите, ден преди обявяването на официалните резултати от класирането. Естествено, то също ще се отложи - до 17 май, когато ще бъде проведено под граждански контрол от 17 ч.

Причината - някои родители не са попълнили един от общите критерии за прием - заявяването и потвърждаването на адрес. Това е важен маркер, тъй като се взема предвид при точките, които профилът на всяко дете събира за класирането.

"Молим всички родители да проверят профилите на децата си и заявените критерии във времето, в което системата ще бъде отворена. Целта на повторното отваряне е всяко дете да получи коректния брой точки по всички задължителни критерии, като не се допусне ощетяване на деца, там където са открити пропуски."

Ключово е да се гарантира "яснота и равен шанс" за всяко дете, подчертават от общината.

Много родители обаче не са доволни от решението, след като всички са имали на разположение 2 месеца за кандидатстване. 

В системата множество полета се оцветяват в червено, ако не са попълнени, защо това не се е случило и с полето за адрес, пита майка в социалните мрежи. Отговорът е - това поле не е заложено като задължително, за разлика от други.

От Столична община са разработили и допълнителни маркери, които описват критериите за повече яснота. Защо това се прави сега, два месеца след шумното обявяване на новата система, не става ясно.

Друг проблем е, че могат да се разместят и предпочитаните детски градини от родителите - нещо, което според много допълнително ще затрудни класирането.

"Крайно време е Президентът да направи Служебно класиране, защото държавата по всякакъв начин се гаври с всички", шегува се друга майка в социалните мрежи.

Много хора се оплакват и от проблеми с изчезващи критерии - вече попълнени, които изведнъж стават празни при повторно влизане в профила. Един родител е попълвал три пъти едно и също поле.

Новата система за уседналост предвижда като условие за най-високи точки при класиране родител на детето да е живял поне 3 години в града. Това ще носи максималните сега 4 точки по постоянен адрес.