УЕФА обяви, че е започнала дисциплинарно разследване срещу "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус" заради провалилия се проект Суперлига.

И трите клуба все още не са се разграничили от отцепническата надпревара, обявяването на която предизвика взрив във футболния свят през миналия месец. След само 48 часа обаче шестте английски клуба се оттеглиха заради натиск от всички страни. 

По-късно ги последваха "Милан", "Интер" и "Атлетико" (Мадрид).

Испанските грандове и Юве са заплашени дори от изваждане от европейските клубни турнири за две години. Само допреди дни босът на "Реал" Флорентино Перес продължаваше да казва, че проектът е поставен на пауза, но един ден ще се случи - когато бъде доработен. Никой не се бил отказал окончателно.

Въпросните девет клуба (английските плюс миланските и "Атлетико") обаче подписаха мирно споразумение с УЕФА. В него те се съгласиха на глоба от по 5 процента от приходите от евротурнирите за сезон 2023-2024.

Също така даравят общо 15 милиона евро за фондацията на УЕФА. И приемат да понесат санкция от по 100 милиона евро всеки, ако в бъдеще се включат в турнир, който не е администриран или поне одобрен от европейската футболна централа.

Онзи ден "Ювентус" получи и друго предупреждение - ако до началото на следващия сезон в Серия А не се разграничи от Суперлигата, ще бъде изваден. Отправи го президентън на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина в интервю за радио "Кис Кис", цитирано от АП.

"Правилата са много ясни. Ако "Ювентус" още е част от тази Суперлига до началото на новия шампионат, няма да може да играе в него. Бих съжалявал за феновете на отбора, но правилата са за всички. Надявам се скоро да затворим тази страница", заяви Гравина.

Снощи "Ювентус" победи "Сасуоло" с 3:1 като гост, но два кръга преди края още е извън топ 4 - на точка от четвъртия "Наполи" и на три от "Аталанта" и "Милан".

На 43 години и 104 дни Джанлуиджи Буфон спаси дузпа и така стана най-възрастният вратар в историята на Серия А с такова постижение. Той обяви, че напуска Юве през лятото. Кристиано Роналдо пък, бъдещето на когото е неясно, особено ако "Старата госпожа" остане извън Шампионската лига, вкара гол номер 100 с екипа на "бианконерите".