"Уважаеми г-н премиер, аз мисля, че вашият избор - като отличен офицер и дипломат, заслужава поздравление. Отличен избор на президента Радев за всички вас."

Това бе оценката на Бойко Борисов за новия служебен кабинет и премиер в лицето на Стефан Янев. Церемонията по предаване на властта мина без медии, а от екипа на вече бившия министър-председател разпространиха видео от събитието. 

“Имаме всички аргументи да направим едно правилно, нормално, демократично предаване на управлението. Само искам да отбележа, че дотук се стигна, след като нашето правителство изкара пълен мандат. Ако партиите в парламента имаха вашия кураж, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред. Това не се направи, считам, че не беше правилно. Ние изкарахме пълен мандат, даже с месец и кусур отгоре", заяви Борисов.

Виждате, ние имаме много жени министри, по същество те са винаги по-честни, по-отговорни - подчерта още, визирайки факта, че жените са "кът" в служебния кабинет.

"Надявам е и ние като опозиция, и вие като управляващи да работим за интересите на България, да има честни избори, да не допуснете с машините това, което се опасяват хората. Сиреч, много разчитаме на вас. Истински ви желая успех, това ми е за трети път, мисля, или за четвърти, когато сдавам.

Много е трудно. Сега вече можем да си говорим на един език и за пандемията, и за финансовата криза и откъде и как трябва да намирате пари. Защото цяла година мен никой не ме попита откъде намираме пари, всички казваха само “Давайте, давайте, давайте”. Ако ви трябваме, на разположение сме", даде заявка на финала Борисов.

Асен Василев - малка актуализация, но невъзможна

Предаването на властта във финансовото министерство не мина толкова леко, най-вече заради решението на бившия вече министър Кирил Ананиев да коментира думите на президента Румен Радев, че държавата се намира в тежко финансово състояние.

"Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също", заяви Ананиев буквално ден, след като неговото министерство призна в официален документ, че очаква още по-голям дефицит в края на годината с цели 800 млн. лв. 

От своя страна новият служебен министър Асен Василев обяви, че ще разчита много на колегите си в министерството. Потвръди ангажимента да продължи подкрепата към бизнес и хора в пандемията, към самонаетите и обеща, че държаваща ще обезпечи изборите по най-добрия начин. Накрая двамата - Ананиев и Василев - имаха разминаване и при въпроса за актуализацията на бюджета.

Както е ясно, бившият министър твърди, че всичко в бюджета е "цветя и рози", докато Василев заяви, че ако можеше (а той не може) би направил малка актуализация, така че да може да гарантира продължението на мерките и след май, докогато Василев твърди, че са отпуснати пари. Правителството твърдеше, че е осигурило и юни. Според новият финансов министър пари за шестия месец има само за допълнителните възнаграждения за лекарите.

Светлан Стоев - приемственост

С ангажимент, че промяна във външнополитическите приоритети и позиции на България по време на служебния кабинет няма да има, обещание за приемственост, екипност и благодарности и мили думи премина сдаването на властта в МВнР.

“Радвам се за избора на президента Радев, защото в МВнР, особено по време на служебен кабинет, е много важно да има човек с опит, който да познава системата”, заяви Екатерина Захариева на служебния министър Светлан Стоев. Тя, а след това и той, припомниха, че са работили заедно в последните 4 години, а и кариерата на Стоев е във Външно министрество вече 35 години.

Захариева припомни, че благодарение на екипа на Стоев, който беше директор на Държавния протокол по време на Европейкото председателство на България, за Българското председателство се говори до момента като една от най-добре организираните, гостоприемни и подредени европейски държави.

„Никога не съм си представял, че аз ще съм в позицията и ролята да поема щафетата от Екатерина Захариева. Служебното правителство има по конституция основни приоритети и задачи, свързани с организирането на следващите парламентарни избори. Това ще бъде задача и на МВнР от гледна точка на това, че ще отговаря за организацията на изборите в чужбина. Това ще бъде основното предизвикателство, но това не значи, че ще се неглижират всички останали външнополитически ангажименти, задачи и приоритети“, посочи Стоев на свой ред.

В знак на приемственост двамата министри излязоха с обща позиция за ескалацията на насилие в Израел.

Бойко Рашков - фокус върху купения вот

Ще обърнем сериозно внимание да не се допуска купен вот. Такава заявка даде при приемането на властта в МВР новият министър Бойко Рашков. Двамата с предшественика му Христо Терзийски са обсъдили „някои неща“ относно състоянието на министерството, но по думите му, ще минат поне няколко дни преди да се запознае с детайлите.

„Трябва да обезпечим това, което дължи МВР на обществото – спокойствие, активно противодействие на престъпността“, допълни Рашков. „Сърцето ми остава с полицията“, посочи Терзийски, подчертавайки, че 25 години е работил за системата.

Янаки Стоилов – без предубеденост

„Без предубеденост“. Така новият правосъден министър Янаки Стоилов обясни, че ще отчете какво е реалното състояние в системата на правосъдието, приемайки от Десислава Ахладова ключа за министерството. „Това министерство се свързва със справедливост, а това само по себе си е една голяма претенция, която дано да бъде задоволена като основателно очакване на гражданите“, заяви Стоилов. 

Ангелов - доволен, Кацаров - мълчалив

"С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта".

Това заяви бившият вече министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, сдавайки властта на наследника си в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров. Вторият обаче предпочете да не прави изказвания.

Минеков - за 2 месеца работа за 10 години

За два месеца ще свърши всичко, което не е вършено от 10 години в Министерството на културата. За това се закани пред журналисти служебният министър на културата Велислав Минеков. Той разказа, че е планирал да има среща с хора, представляващи политическите партии в парламента досега. И от тях ще поиска да узнае какви са техните културни програми.

"След това ще споделя всичко, което започваме. Ще дадем серия от пътеки за следващите, които идват след нас. Всичко ще бъде извършено", добави той. 

По думите му в Министерството на културата работят добри специалисти, те ще останат там и ще работи с тях. По думите му с приоритет е плана за възстановяване и се надява министерството да получи помощ от близо 50 млн. евро. "За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход", добави Минеков. 

Николай Денков - без резки промени в политиките

Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на министерството. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който днес пое поста от своя предшественик Красимир Вълчев, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Проф. Денков увери, че през предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача на служебното правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет. Новият екип в Министерството на образованието и науката (МОН) ще продължи всички полезни инициативи и ще се опита да ускори работата в няколко области с потенциал.

Министър Денков благодари на Красимир Вълчев и неговия екип за постигнатото през изминалите четири години и обеща пълна прозрачност и публичност на работата в МОН през следващите няколко месеца.

"Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел", каза Красимир Вълчев при предаването на поста и подчерта добрата приемственост в управлението на образователната система.

Той изрази надежда, че, както и при предишния служебен мандат, проф. Денков и неговият екип ще допринесат за развитие на част от дейностите и политиките на МОН, въпреки ограничения хоризонт на мандата.

Очаквайте подробности.