Президентът Румен Радев избра за премиер на служебното правителство доверен свой човек, който не е изявен политик, и така дава заявка, че той ще определя действията и линията на кабинета. Това е една от често срещаните гледни точки в коментарите на назначения от държавния глава МС. Ето някои от тях:

„Действията на МС ще се водят изцяло от визията на Радев“

„Ген. Стефан Янев не е широко разпознаваем, до момента не е бил политическо лице. Важният факт в този избор е, че президентът избира за премиер възможно най-близък до него човек, личност, на която безпрекословно се доверява. В случая можем да сметнем, че изцяло действията на Министерския съвет ще се водят от визията, от разбиранията на Радев. Той може да очаква пълна лоялност, пълно доверие.“

Това коментира пред БНР социоложката Боряна Димитрова. Според нея е съвсем нормално служебните правителства да бъдат натоварвани и с допълнителни очаквания, тъй като по Конституцията на РБ и определение се появяват, когато има политическа криза.

Наблюдаваме ситуация, в която се тестват обществени нагласи за съсредоточаване на повече правомощия и ресурси в лицето на президента, припомни своя теза Боряна Димитрова.

„Това е по-дълъг процес. Колкото повече се задълбочава кризата на политическите партии, колкото повече расте недоверието към политическите партии (а е факт, че в България доверието към политическите партии, към политиците е ниско), колкото повече се дискредитира доверието в партиите, толкова повече се отварят възможностите – чисто исторически, чисто теоретично – за тежнения към по-силна ръка и президентски правомощия“, смята още тя.

"Пропагандата, че Радев е руски агент, е фалшива от самото начало"

"Президентът сложи рамка на едно възможно бъдещо правителство, показвайки, че е възможно хората да се съберат не на почвата на политическа идеология, а на почвата на това, че трябва да се прави почтено правителство, което да възстанови върховенството на закона".

Този коментар направи пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

По думите на Дайнов президентът Радев има "сантименти и идеи за балансиране на нещата по отношение на Русия", но добави:

"С инициативата "Три морета", която има за цел да противостои на нездрави руски намеси в нашия регион, в която той е деен участник, както и с участието му във форума на НАТО, т.нар. Б9, и декларацията, която подписа и той, която беше в посока на това, че Русия става все по-враждебна сила с лоши намерения, тези остатъчни трептения на Радев към Русия се поглъщат от истинската политика, че трябва да се пазим от руски влияния".

Дайнов смята, че пропагандата, че президентът Румен Радев е "едва ли не руски агент", е била фалшива от самото начало. 

Прогнозата на политолога е за по-различни резултати от предсрочните избори на 11 юли, като "Има такъв народ" ще е първа партия в следващото Народно събрание. Според него се надига вълна в обществото срещу ГЕРБ и заради разкритията в комисията по ревизия на управлението, които "ще отвратят хората":

"Изборите на 11 юли ще завършат процеса на обръщане на обществото срещу ГЕРБ, който започна през 2019-а и сега намира своя политически и парламентарен израз. От тази гледна точка априлските избори и служебният кабинет са репетиция за следващ парламент и за следващо правителство".

„Очакванията са за дълбоко ровене“

„Служебният кабинет би донесъл изненади, ако не свърши работа според очакванията, които имат привържениците на президента Румен Радев, както и на всички български граждани, поискали радикална промяна на протестите миналата година“, смята политологът Георги Киряков пред БНР.

Очакванията са за „дълбоко ровене“ в управлението и делата на Бойко Борисов не само от последните четири години,  добави той.

„Изненадващо симпатичен кабинет“

 „Новият кабинет изглежда изненадващо симпатичен, човекоподобен кабинет.“

Това е първоначалната оценка на Иван Стамболов-Сула.

Спопред него пред служебния кабинет има три задачи. 

„На първо място, ще се грижат за изборите, на второ място, ще ревизират, ще разследват, ще хващат нарушения, престъпления и т.н. и на последно място ще се грижат за работата в администрацията и министерствата. Единственото лошо е, че второто може да попречи на третото. Всички познаваме администрацията как работи, колко е плашлива, колко е деликатна и ранима нейната душа и подложена на една такава перспектива, ще изпадне в окончателен и пълен ступор", посочи той.

„Стефан Янев е без самостоятелна политическа тежест“

„Стефан Янев е човек без политическа биография и самостоятелна политическа тежест, което означава до голяма степен, че Радев персонално ще има последната дума в този кабинет и ще бъде главно действащо лице“, коментира пред Нова тв политологът Димитър Ганев.

По думите му присъствието на знаково лице за БСП като Янаки Стоилов „несъмнено е намигване към червените“, а „икономическият блок и участието на Асен Василев и Кирил Петков са мост към „Демократична България“, защото това са хора с профил, много близък до тях“.

Назначението на фигури като Бойко Рашков и други ярки критици на предишния кабинет е „ясен знак за анти-ГЕРБ линията на този кабинет“.

Анализаторът обаче не смята, че служебното правителство ще подчини дейността си на реваншизъм.

„Радев ще се опита да овладее всички структури“

„Назначаването на ген. Янев е ясен сигнал, че Радев ще си опита да овладее всички структури на държавата“, твърди бившият военен министър и земеделски лидер Николай Ненчев пред бТВ.

„Да посочиш един от най-близките си сътрудници - ясен знак, че точно това се цели“, добави той.

Според Ненчев Стефан Янев не бил подготвен за премиерския пост, а служебното правителство изглеждало проруско. По думите му половината от министрите били завършили образованието си в Москва.

„2 жени ще представят 50+ процента от населението, удобно навряни на задния ред“

„Неудобно е 2021 г. да гледаш как са се събрали 20+ мъже да управляват държавата. Назначават се, представят се. 2 жени ще представят 50+ процента от населението, удобно навряни на задния ред“, отбеляза Виолета Симеонова във фейсбук една от много коментираните характеристики на служебното правителство - само две министърки.