Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия е получила писмото от българската прокуратура, което информира за „оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-то Народно събрание" за закриването на двете спецпрокуратури.

Това съобщи говорител на Комисията в отговор на запитване на Клуб Z.

Ръководството на българската прокуратура съобщи за писмото на 7 май. То е изпратено и до председателя на Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) и Венецианската комисия. Клуб Z попита ЕК - не са ли тези институции създадени в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

В Комисията знаят и за направените наскоро законодателни предложения, които тя наблюдава в контекста на доклада за върховенството на закона, допълни говорителят.

„Що се отнася до МСП, нашата позиция не се е променила след последния доклад по него от 2019 г.“, казаха още от „Берлемон“ (централата на Комисията – б.р.).

Макар това да бе последният доклад на ЕК за страната ни в тази сфера, мониторингът на ЕК продължава. Това бе заявено на няколко пъти оттогава. През септември 2020 г. еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че има още несвършена работа от страна на правителството в София.

„Важно е обаче развоят на събитията в България да не обръща хода на напредъка предвид оценката от януари 2017 г., което доведе до доклада през 2019 г.

Важно е също така България да завърши прилагането на препоръките, направени по време на този доклад – най-вече за новия закон за наказателната отчетност на главния прокурор и неговите или нейните заместници, за който остава да се произнесе Венецианската комисия“, продължава отговорът от ЕК.

Оттам припомнят, че МСП също така е отбелязал ангажиментите, поети от българското правителство за гарантиране на продължаването на сътрудничеството с органите на Съвета на Европа за справяне с всички останали недостатъци по отношение на антикорупционната правна рамка и ефективните криминални разследвания.

Комисията ще продължи да наблюдава отблизо ситуацията, тъй като това е изключително важно в контекста на предстоящия доклад за върховенството на закона.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.